dolenjska

Tretja razvojna os - zastoj na novomeškem odseku: Ne dajo priključka, ne dajo naselij

9.9.2021 | 14:15 | M. Luzar

Simulacija predvidene hitre ceste s potekom nad Šmarješko cesto. (Vir: CI 3ROS-jug)

Simulacija predvidene hitre ceste s potekom nad Šmarješko cesto. (Vir: CI 3ROS-jug)

Medtem ko so v vladi odobrili denar za dokumentacijo za belokranjski odsek južnega dela tretje razvojne osi, glede novomeškega odseka še potekajo priprave. Za zastoj na novomeškem odseku navajajo kot razlog nasprotovanje civilne iniciative. V čem so razhajanja načrtovalcev trase in domačinov, ki jih predstavlja civilna iniciative?

Za gradnjo 1. in 2. etape tretje razvojne osi jug (od priključka Novo mesto vzhod do priključka Osredek) so na Ministrstvu za okolje in prostor v juniju 2020 vložili vlogo za izdajo gradbenega dovoljenja po integralnem postopku. V integralni postopek izdaje gradbenega dovoljenja sta se kot stranska udeleženca vključili tudi civilna iniciativa (CI 3ros-jug) in nevladna organizacija ROVO. Glavna pripomba obeh se je nanašala na postopke umeščanja v prostor, na izbiro variante in posledično na vplive na okolje. »Kot navedeno, sta bila oba postopka, postopek izbire variante in umeščanja v prostor, s sprejemom uredbe o DPN že zaključena, zato tovrstnih pripomb v fazi graditve objektov niti ni možno obravnavati,« pravi Dars. Vzporedno s pripravo projektne dokumentacije so izdelali tudi poročilo o vplivih na okolje, potrebno za izdajo gradbenega dovoljenja.

Ne sprejemajo ceste skozi njihova naselja

V Metliki, od koder je fotografija, želijo prednostno gradnjo  belokranjhskega odseka tretje razvojne osi, če je v Novem mestu pač  zastoj. Toda Dars navaja, da je najprej predvidena gradnja novomeškega  odseka. (foto: M. L.)

V Metliki, od koder je fotografija, želijo prednostno gradnjo belokranjhskega odseka tretje razvojne osi, če je v Novem mestu pač zastoj. Toda Dars navaja, da je najprej predvidena gradnja novomeškega odseka. (foto: M. L.)

Kot pravi predstavnica civilne iniciative CI 3ROS-jug s 376 člani Mateja Jaklič, ne zagovarjajo le interesov prebivalcev Ločne, Mačkovca in naselja Krka, ampak tudi interese Novomeščanov, ki jim je – tako CI 3ROS-jug – treba pojasniti, da je predvidena štiriletna gradnja, ki bi pomenila tudi štiriletno popolno ohromitev novomeškega prometa na območju celega Novega mesta zaradi štiriletnega zaprtja obstoječega avtocestnega priključka Novo mesto – vzhod (predvideno njegovo rušenje in nova gradnja); da je načrtovana hitra, cestninska cesta, ki ni namenjena prometni razbremenitvi Novega mesta, ampak za medsebojno povezanost središč mednarodnega pomena s predvidnim prometom 20.000 tovornih vozil na dan. To je dolgoročno okoljsko sporno tudi za celo Novo mesto, ki že presega mejne vrednosti zdravju škodljivih delcev PM10, pravijo v CI 3ROS-jug.

Civilna iniciativa ne nasprotuje gradnji tretje razvojne osi. Sporna je zgolj lokacija 2,5 kilometra ceste od avtocestnega priključka Novo mesto – vzhod do Drgančevja.

Katero rešitev zagovarjajo?

Kaj o možnem začetku gradnje pravijo v Darsu?

In kako CI 3ROS-jug komentira mnenja, da zaradi njenih nasprotovanj gradnji preusmerjajo drugam denar, ki bi ga sicer vložili v južni del tretje razvojne osi?

O vsem tem podrobno v današnjem novem tiskanem Dolenjcu!

‹ nazaj

Komentarji (6)

9.9.2021 13 (15) (2)Ocenimiha 
4 leta gradnje :)... Hrvati so pa most na Pelješac naredili v kolikšnem času? Če bi se vsi tako obnašal in govoril da čez moje naselje pa ne bo šel promet, ne bi imeli nobene ceste. Je pa žalostno kako se ti ki ne želijo cetse v svojem naselju vozijo čez moje naselje. Zaradi pomankanja prometnih povezal pa so določeni odseki v mestu preobremenjeni, imajo pa zato ostali oaze miru.
10.9.2021 1 (1) (0)OceniBagi 
Most na Pelješac so po slovenskih načrtih zgradili Kitajci.
12.9.2021Ocenimiha 
No prav, potem pa naj po kitajskih načrtih sezidajo tisti most v mačkovcu Hrvati, pa bo... To je irelevantno, kdo gradi in po katerih načrtih. Gre za roke izvedbe, kvaliteto in nadzor. Tega kar pri nas ni. Pa tudi dvomim da bi res 4 leta haral po Mačkovcu. Pač tako pri nas družba deluje oz. bolje ne deluje sploh.
14.9.2021Ocenimartin 
V bistvu kaj je narobe s tem načrtom?
20.9.2021 1 (1) (0)Ocenitoto 
Za Slovenijo je to projekt ki bo končan 2100 leta same prevare in lapanje v prazno pri tretji osi je premalo za pobrat v privat žepe sedaj bo aktualna nuklearka 2 tam so miliarde in tam bo nekaj za pod prst, bleferji nič ne bo dragi korošci in belokranjci še 100 let bo tako.
23.9.2021 1 (3) (2)Ocenitapravpodgurc 
tistim ki ne dajo graditi postaviti ultimat...... do takrat naj prodajo, ali pa se jim odvzame. tako kot nam odvzemanjo ostale pravice. Sedaj bo pa vsak K blokiral gradnjo al kaj?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava