dolenjska

Nevenka Kulovec upokojenka - šola njena velika ljubezen

11.9.2021 | 17:15 | Besedilo in foto: L. Markelj

Nevenka Kulovec je zadnjih 19 let ravnateljevala na novi OŠ Drska v Novem mestu.

Nevenka Kulovec je zadnjih 19 let ravnateljevala na novi OŠ Drska v Novem mestu.

Novo mesto - Nevenka Kulovec iz Novega mesta prvi letošnji šolski dan prvič po štirih desetletjih ni doživela v šolskem vrvežu. Vodenje OŠ Drska, ki ji je postavljala temelje in ji tudi ravnateljevala od vsega začetka, je namreč predala v mlajše roke in postala upokojenka.

»Sem zadovoljna, ker šolo puščam v odlični kondiciji. Veliko smo naredili, kolektiv je krasen po strokovni plati in sicer, dela po viziji, ki smo jo oblikovali skupaj – želimo biti šola znanja, osebne rasti, s čutom za vsakega posameznika in okolje, šola, ki sprejema drugačne,« pripoveduje Kulovčeva in doda, da bi v manj negotovih in stresnih časih morda še oddelala zadnje leto četrtega mandata, a je ugotovila, da je po štiridesetih letih trdega in odgovornega dela utrujena in da je zdaj pravi čas za slovo.

Kar seješ, to žanješ, pravi pregovor in Nevenka Kulovec se je pravih vrednot, kamor sodijo pridnost, delavnost, poštenost, prijaznost, odprtost za drugačne, itd. učila v domači, delavsko-kmečki družini na Uršnih selih, ter v mladinski organizaciji, kjer je bila z dušo in srcem. In očitno je to znala predajati naprej.

Da želi postati učiteljica, je vedela zgodaj. Doma se je igrala šolo, pa čeprav namišljenim učencem, v hišo je prinašala knjige, … Uživala je zlasti v slovenščini, zato ni nič čudnega, da se je po pedagoški gimnaziji v Novem mestu podala na študij slovenščine in knjižničarstva na Pedagoško fakulteto v Ljubljano. Kasneje je še študirala ob delu.

Kje vse je delala v štirih desetletjih, kaj je bilo njenovo vodilo pri pedagoškem delu, kako so se na "njeni" zadnji osnovni šoli, OŠ Drska, znašli med epidemijo koronavirusa in česa se veseli v upokojenskem stanu, pa si preberite v aktualni številki Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava