dolenjska

Na eni trti je Jože pridelal kar sto grozdov

16.9.2021 | 08:50 | Besedilo in foto: L. Markelj

Jože Jakše iz Šentjerneja je ponosen na gromozanske grozde na skoraj 40 let stari trti sorte sultana.

Jože Jakše iz Šentjerneja je ponosen na gromozanske grozde na skoraj 40 let stari trti sorte sultana.

Deblo trte je že kot drevo.

Deblo trte je že kot drevo.

Iz sultatnine nastajajo slastni rozini!

Iz sultatnine nastajajo slastni rozini!

Šentjernej - Pred vrati je trgatev. Jože Jakše iz Šentjerneja je znova ponosen na pridelek s posebne trte, imenovane sultana na Turnskem hribu nad Šentjernejem. Letos bo imela sto grozdov, v še boljših časih pa jih je »rodila« tudi do 150.

Ta sorta pa nima le veliko grozdov, ampak tudi zelo velike, celo dve- kilogramske. Jože je z njimi že trikrat zmagal na zadružnem sejmu na Grabnu v Novem mestu, kjer so izbirali najtežje grozde. Največ je njegov grozd tehtal skoraj dva kilograma, natančneje 1.975 gramov. Jože še zdaj skrbno hrani vse objave iz Dolenjskega lista, saj je nanje ponosen, ravno tako pa tudi kupno pogodbo za vinograd iz leta 1918.

Kot pove, je to posebno trto – sultana je bela, ovalna sorta grozdja brez semen oz. pešk, imenovana tudi sultatnina, prihaja pa iz Turčije, kjer je znana kot izmir üzümü, saj je bila ta sorta v veliki meri pridelana v regiji okolici Izmirja – dobil bolj po naključju med trtami, ki jih je kupil, ko je pred skoraj štirimi desetletji sadil oz. obnavljal družinski vinograd, ki ga zdaj obdeluje že četrta generacija njihove družine.

Po skoraj štirih desetletjih je trta danes že gromozanska, saj se razprostira v več smeri okrog zidanice v dolžini kar 47 metrov. Obseg trte pri zemlji meri kar 70 centimetrov in je pravzaprav že deblo.

Več o trti sultana Jožeta Jakšeta, o grozdju, ki je nekaj posebnega tudi zato, ker nima pečk, in je zato še kako všeč zlasti otrokom, iz njega pa delajo rozine, pa si preberite v aktualni številki Dolenjskega lista. Danes je izšla nova ...

‹ nazaj

Galerija (9)

GROZD 001
GROZD 002
GROZD 003
GROZD 004
GROZD 005
GROZD 006
GROZD 007
GROZD 008
GROZD 009

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava