kočevsko-ribniško

V občini Kostel želijo turistični park

22.9.2021 | 18:25 | STA; M. K.
foto: Zavod za kulturo in turizem Kostel

V Kostelu sicer že imajo turistično znamenitost - grad. Grajski kompleks je od letošnjega junija še nekoliko atraktivnejši. Na  premišljeno izbrano mesto so s posebnim namenom postavili mogočen lesen  prestol, ki bo gostom zagotovil izviren fotospomin na  njihov obisk gradu Kostel. Umetnik  in restavrator Roman Zupančič je idejo in naročilo Zavoda za kulturo in  turizem Kostel umetelno spremenil v 300-kilogramski prestol iz  hrastovega lesa in ga postavil na leseni podest, malo nižje od cerkvice  Svetih treh kraljev. Tako fotografski objektiv poleg osebe na  prestolu z lahkoto ujame tudi cerkvico, obzidje in velik del grad.

V Kostelu sicer že imajo turistično znamenitost - grad. Grajski kompleks je od letošnjega junija še nekoliko atraktivnejši. Na premišljeno izbrano mesto so s posebnim namenom postavili mogočen lesen prestol, ki bo gostom zagotovil izviren fotospomin na njihov obisk gradu Kostel. Umetnik in restavrator Roman Zupančič je idejo in naročilo Zavoda za kulturo in turizem Kostel umetelno spremenil v 300-kilogramski prestol iz hrastovega lesa in ga postavil na leseni podest, malo nižje od cerkvice Svetih treh kraljev. Tako fotografski objektiv poleg osebe na prestolu z lahkoto ujame tudi cerkvico, obzidje in velik del grad.

Roman Zupančič je  realiziral tudi naročilo Turistično-športnega društva Kostel in na  kostelskem »gavgenplacu« postavil nove gavge – vislice. Čeprav  najstarejša ohranjena listina iz leta 1336, ki prvič omenja grad Kostel,  dokazuje, da je grad že takrat imel pravico do izvrševanja sodne  oblasti, bodo nove gavge seveda služile samo kot spomin na kruto  zgodovinsko dejstvo.

Roman Zupančič je realiziral tudi naročilo Turistično-športnega društva Kostel in na kostelskem »gavgenplacu« postavil nove gavge – vislice. Čeprav najstarejša ohranjena listina iz leta 1336, ki prvič omenja grad Kostel, dokazuje, da je grad že takrat imel pravico do izvrševanja sodne oblasti, bodo nove gavge seveda služile samo kot spomin na kruto zgodovinsko dejstvo.

Kostel - V občini Kostel so se že pred časom odločili, da bodo postavili naravni turistični park, s katerim bi v občino privabili turiste. Trenutno se odločajo, na kakšen način naj občina pristopi k projektu, ki naj bi po oceni župana Ivana Črnkoviča stal okoli dva milijona evrov.

Kot je povedal Črnkovič, na občini trenutno potekata razmislek in razprava, ali naj celoten projekt vodijo v okviru javno-zasebnega partnerstva, kar bi pomenilo, da bi občina za projekt prispevala zemljišče, hkrati bi s parkom soupravljala, ali pa naj zasebnemu investitorju na zemljišču, kjer naj bi stal park, podeli stavbno pravico, ta pa se obveže, da bo na njem zgradil park.

V primeru, da bi se občina odločila za javno-zasebno partnerstvo, bi po besedah župana ustanovili delniško družbo Turistični park Kostel, v kateri bi bila občina solastnica v vrednosti zemljišča, v primeru podelitve stavbne pravice pa bi investitor moral sprejeti določene pogoje.

Razmišljanja tečejo v smeri, da bi moral nepremičnino po izteku pravice vrniti občini, ta pa bi odkupila objekte na njej. So pa mogoči tudi drugačni pogoji, odvisno od tega, za kaj se bomo na koncu odločili, pravi župan.

Po Črnkovičevih besedah bo občinski svet o tem, na kakšen način graditi turistični park, odločal na eni od naslednjih sej, sam pa se bolj nagiba k drugi različici, torej da občina investitorju podeli stavbno pravico. Ko bo odločitev občinskega sveta znana, bo občina pristopila k pripravi razpisa, s katerim bo iskala investitorja.

Razpis naj bi lahko objavili v roku dveh mesecev.

Z ureditvijo naravnega turističnega parka želijo v Kostelu narediti preboj v turizmu. Na okoli pet hektarjih zemljišča načrtujejo prostor za avtodome, šotore za glamping in hiše na drevesu.

Načrtujejo tudi izgradnjo enega ali dveh kopalnih jezer, ribnika za lovljenje rib ter gostilne s teraso in recepcijo.

Poleg Kolpe je ena od večjih turističnih znamenitosti v občini grad, ki je eden največjih gradov v Sloveniji. V grad bi bilo treba vnesti vsebino, a občina za to, kot je že pred časom povedal župan, nima denarja, zato ga trenutno le vzdržuje.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava