dolenjska

Nova brv čez Krko bo povezala Loko, Kandijo in šmihelsko zaledje

30.9.2021 | 14:25 | M. Ž.

Brv Loka-Kandija bo mestno jedro po trajnostni infrastrukturi povezala s šmihelskim zalednjem.

Brv Loka-Kandija bo mestno jedro po trajnostni infrastrukturi povezala s šmihelskim zalednjem.

Pogodbo za izgradnjo sta podpisala novomeški župan Gregor Macedoni in direktor novomeškega CGP Martin Gosenca. (foto: M. Ž.)

Pogodbo za izgradnjo sta podpisala novomeški župan Gregor Macedoni in direktor novomeškega CGP Martin Gosenca. (foto: M. Ž.)

Novo mesto - Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni in direktor novomeškega podjetja CGP Martin Gosenca sta dopoldne podpisala pogodbo za izgradnjo brvi za kolesarje in pešce Loka–Kandija. Naložba je vredna dobrih 2,6 milijona evrov (z DDV), pri tem pa bosta projekt z nekaj manj kot 1,2 milijona sofinancirala Evropski sklad za regionalni razvoj in država. Dela bodo stekla konec oktobra in naj bi bila zaključena do konca prihodnjega leta.

Brv Loka–Kandija, ki jo je s sodelavci projektiral eden najbolj priznanih evropskih projektantov mostov Marjan Pipenbaher, bo dolga 121,5 metra in široka 4,3 metra, imela bo opornik v reki Krki, na sredini pa bo manjša razgledna ploščad, s katere bo pogled na slikovit Breg in Kapitelj. Brv bo na desnem bregu reke Krke umeščena tik pred izlivom Težke vode, kjer se bo nahajal tudi manjši vstopni trg in na levem bregu preko dostopne klančine in stopnic na Župančičevo sprehajališče.

Župan je ob tem izpostavil, da bo brv poleg Loke in Kandije povezala tudi zaledno šmihelsko območje. »Brv bo namreč podaljšek nove kolesarsko sprehajalne poti ob Težki vodi, za izgradnjo katere bo predvidoma v mesecu dni objavljen razpis. S tem bomo šmihelsko zaledje po trajnostni infrastrukturi povezali z mestom,« je dejal.

Kot je povedal predsednik uprave CGP Gosenca bo jeklena konstrukcija brvi težka preko 200 ton, največji izziv pri gradnji pa bo, kako to težko konstrukcijo postaviti čez reko, kar bodo rešili z sestavljanjem po delih. »Idealno bi bilo, če bi lahko na sredino reke postavili eno veliko avtodvigalo, vse skupaj dvignili in postavili čez. A ker Krka ni primerna za tako velika plovila, bo treba konstrukcijo po delih pripeljati na lokacijo in tukaj zvariti ter vseeno z nekim manjšim avtodvigalom na sredi reki to skupaj počasi montirati gor. Torej, izzivov bo kar veliko,« je pojasnil.

‹ nazaj

Galerija (7)

brv loka kandija02
brv loka kandija03
brv loka kandija04
brv loka kandija06
brv loka kandija07
brv loka kandija08
brv loka kandija09

Komentarji (5)

1.10.2021 7 (7) (0)OceniBigBoss 
Prav ne morem verjet, da ob predstavitvi projekta ni na voljo promocijskega materiala v digitalni obliki in da morajo biti članku pripete fotografije projekta na panoju ...
12.1.2022 11 (11) (0)OceniEnakopraven 
Na 200m imamo dve brvi,en železniški most in normalen avto most z dvema stezama za pešce. Osebno mislim, da je to razmetavanje denarja, pa naj bo naš ali iz EU. Dvomim pa v sposobnost svetnikov, ki so potrdili ta projekt. Mislim, da bi lahko negdo šel na sprehod in ugotovil, če to brv Res potrebujemo.
12.1.2022 9 (9) (0)OceniJožko 
Potrebujemo marsikaj prej, kot je ta (povsem nepotrebna) brv. Rabimo, da se projekti, ki se vlečejo kot jara kača že leta, zaključijo. V naseljene kraje napelje vodovod, skoraj sredi mesta uredi cesta. Da, marsikaj potrebujemo prej, kot pa brvi, osvetljavo potk itd. Ampak tako so naši izvoljeni svetniki odločili in tako bo, pa če hočemo ali ne. Oni že vedo kaj je potrebno in kaj je manj potrebno.
12.1.2022 5 (6) (1)Ocenimiha 
O pa so res dela stekla okrobra. Vse gre po časovnem načrtu... Na žalost so zaenkrat naredili samo to, da folk ne more hodit po pločniku... Se strinjam, da je to brez kakega smisla. Uporabna brv bo tista v Irči vasi. Bi bilo bolje da se prvo uredi kaj s prometom. Mimogrede kaj je s temi vodovodi? Enkrat sem se prav čudil ko je nekdo dejal, da nimajo še vsa naselja vodovoda v novomeški občini, pa menda ne gre to za kake hribovse parcele. Mislim da se je nekaj govorilo o Hrušici? A je to res? Če ja, me prav zanima koliko je takih naselij brez vodovoda?
12.1.2022Ocenidaljinec23 
zgleda spet ne bo kruha za nekatere na volitvah :D jambra se ko se dela, jambra se ko se ne depa, podgurje pač :)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava