Pipistrel na cerkljanskem letališču; SV prva na svetu z električnim letalom

1.10.2021 | 19:00

Foto: MORS; twitter

Foto: MORS; twitter

Minister mag. Matej Tonin in direktor podjetja Pipistrel Ivo Boscarol  sta danes na letališču Cerklje ob Krki predstavila sodelovanje med  Ministrstvom za obrambo in navedenim podjetjem (foto: Borut Podgoršek, MORS)

Minister mag. Matej Tonin in direktor podjetja Pipistrel Ivo Boscarol sta danes na letališču Cerklje ob Krki predstavila sodelovanje med Ministrstvom za obrambo in navedenim podjetjem (foto: Borut Podgoršek, MORS)

Cerklje ob Krki - Slovenska vojska stremi k čistejšemu okolju in uvaja ukrepe zelene obrambe, je ob današnji predstavitvi Pipistrelovih letal, katerih ustreznost bo preizkušala v Cerkljah ob Krki, povedal obrambni minister Matej Tonin. Med zelenimi ukrepi je ob namenu nakupa Pipistrelovih električnih letal navedel še uvajanje vodikovega goriva in energetsko prenovo vojašnic.

Uvajanje Pipistrelovih ultralahkih električnih letal je med pomembnejšimi okoljskimi ukrepi, sicer pa je Slovenska vojska pomembno zakorakala v smeri zelene obrambe in kjerkoli je možno, se obnaša energetsko učinkovito, je Tonin povedal ob današnji predstavitvi sodelovanja s Pipistrelom na cerkljanskem vojaškem letališču.

Slovenska vojska bo sicer zagotovo kupila letala Pipistrel, je zatrdil, seveda pa je postopek tak, da mora najprej opraviti preizkusno fazo in šele nato opraviti nakupni postopek.

"Čutim pa, da je dolžnost ministrstva za obrambo, da smo ambasadorji slovenske obrambne industrije, in tukaj se vedno postavi logično vprašanje, če mi sami ne bomo spodbujali in kupovali proizvodov slovenske obrambne industrije, kdo drug jih bo," je poudaril minister.

Slovenska vojska in podjetje Pipistrel sta sicer konec junija podpisala dogovor o preizkušanju ustreznosti šolanja z njihovimi letali, predmet dogovora pa je zagotovitev letal, ki jih bo Pipistrel dal v uporabo Slovenski vojski z namenom, da ta izvede preizkus njihove ustreznosti za šolanje vojaških pilotov in za prenovo sistema letalskega usposabljanja, je pojasnil Tonin. Opozoril je, da je Slovenska vojska prva oborožena sila, ki bo svoje pilote začela šolati tudi na električnih letalih.

Pipistrel na cerkljanskem letališču; SV prva na svetu z električnim letalom
Pipistrel na cerkljanskem letališču; SV prva na svetu z električnim letalom

Hkrati bo med temi tudi prva vojakinja, ki se bo začela tovrstno usposabljati, je pristavil Tonin in še ocenil, da gre za vesel in zgodovinski dan za Slovensko vojsko.

Direktor in lastnik družbe Pipistrel Ivo Boscarol je povedal, da so Slovenski vojski dali za preizkušanje pet letal in simulator leta, "če bo Slovenska vojska po testiranju ugotovila, da so naša letala dobra in uporabna tudi v specifičnih vremenskih pogojih, kot jih ima Slovenija", pa bodo v Pipistrelu zadovoljni, če bodo lahko nekaj prispevala k slovenski varnosti tudi s svojimi letali.

Sicer pa je možnost preizkusa Pipistrelovih letal na slovenskih tleh oz. na vojaškem letališču Cerklje ob Krki ocenil za veliko prednost. S tem se bodo tudi izognili testiranjem, ki so jih do zdaj morali opravljati v tujini, je še dejal Boscarol.

STA; M. K.

Galerija

Komentarji (1)

2.10.2021 1   (2)   (1)   OceniPopendekl 
In kaj bodo z njimi? Še eno metanje denarja stran.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava