kočevsko-ribniško

V rožnatem oktobru rožnati most

5.10.2021 | 18:00

Ribniška brv je oktobra obarvana rožnato. (foto: Občina Ribnica)

Ribniška brv je oktobra obarvana rožnato. (foto: Občina Ribnica)

Ribnica - V rožnatem oktobru, mednarodnem mesecu ozaveščanja o raku dojk, so v Ribnici v rožnato barvo osvetlili brv na Gallusovem nabrežju.

Letošnji oktober poteka pod sloganom Bodi in ostani zdrava!

Veliko lahko naredimo same z zdravim življenjskim slogom, s samopregledovanjem in z udeležbo na presejalnih programih, poudarja predsednica združenja Europa Donna Slovenija Tanja Španić. Prav tako morajo biti ženske po njenih besedah pozorne na morebitne zdravstvene težave.

V času epidemije covida-19 ne smemo pristajati na slabši dostop do zdravstva in pravočasna diagnostika je nujna, navajajo v združenju. Rak dojk je namreč dobro ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj.

Po podatkih Registra raka za Slovenijo je bilo v prvem valu epidemije diagnosticiranih tretjino manj onkoloških obolenj. Razloga za upad števila napotitev na onkološke obravnave v prvem valu ne poznajo v celoti, domnevajo pa, da se ljudje s svojimi nespecifičnimi težavami, ki pa že lahko kažejo na raka, niso obračali na svojega zdravnika. Poleg tega zdravstveni sistem ni enako dostopen kot prej.

Rak dojk je najpogostejša oblika raka pri ženskah, zbolijo pa lahko tudi moški. Po podatkih registra raka je v letu 2018 za rakom dojk zbolelo 1527 oseb, od tega 1516 žensk in 11 moških. Umrlo je 473 žensk in pet moških.

M. K.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava