Izpostavljeno
Najbolj brano
Dolenjska
sreda, 24. april 2024
19:00 Predavanje: Rop stoletja v Dolenjskem muzeju, predavalnica Dolenjskega muzeja Novo mesto
19:30 Koncert "Potovanje", KCJT Novo mesto
četrtek, 25. april 2024
08:30 Zaključna prireditev Rastoče knjige, OŠ Drska Novo mesto
17:00 Plesno-glasbena predstava "Juri Muri v Afriki pleše", KCJT Novo mesto
17:00 Delavnica - Mojca Koman: Kulinarika in zelišča, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto
VečBela krajina
sreda, 24. april 2024
19:00 Zajeti v izviru - Slovenski otroci Lebensborna (pogovor z režiserko Majo Weiss), KD Črnomelj
četrtek, 25. april 2024
16:00 Tržnica projektov, OŠ Semič
17:00 Kako je Črnomelj dobil ime? (dramska igra strokovnih delavcev Vrtca Črnomelj), KD Črnomelj
18:00 Hudičev ples - Prireditev ob dnevu upora proti okupatorju in 80-letnici požiga Metlike ter okoliških vasi, KD Metlika
19:00 Odprtje slikarske razstave "Mitologija Bele krajine", KC Semič
VečPosavje
četrtek, 25. april 2024
18:00 Sanjski muzikal Polna luna, KD Krško
petek, 26. april 2024
17:00 Osrednja občinska prireditev ob dnevu upora proti okupatorju in odprtje razstave likovnih del 34. otroškega likovnega extempora, OŠ Kostanjevica na Krki
sobota, 27. april 2024
10:00 Borčevska proslava, pri Domu krajanov Sromlje
nedelja, 28. april 2024
10:00 Osrednja občinska slovesnost v počastitev zgodovinskih dogodkov Malkovec 2024, pri Vinskem dvoru Deu Malkovec
ponedeljek, 29. april 2024
07:00 - 13:00 Krvodajalska akcija, ŠD OŠ Leskovec pri Krškem
Več10.10.2021 | 13:00 | I. Vidmar
Lada Blatnika in njegovega sina (desno) so ves čas nadzirali firbci, navijači in tudi tekmeci. (foto: I. Vidmar)
Novo mesto - V Novem mestu so v preteklosti kdaj že pripravili kakšno golažijado, tekmovanje v kuhanju priljubljene mesno-zelenjavne jedi, ki ima svoje korenine pri madžarskih pastirjih, a uradno je bilo včerajšnje tekmovanje na Glavnem trgu 1. novomeška golažijada.
V zavodu Situla so jo kanili pripraviti že lani, a so jim načrte prekrižali epidemiološki ukrepi, letos pa je šlo lažje in včeraj dopoldne se je v sklopu Novomeške tržnice v kuhanju golaža pomerilo deset ekip, nekatere bolj, druge manj izkušene, po mnenju strokovne komisije pa bi prav vseh deset golažev lahko brez skrbi ponudili tudi gostom v gostilni.
Mojster Damjan Fink je podal najbolj strokovno oceno, ki pa se ni bistveno razlikovala od ocen ostalih članov komisije. (foto: I. Vidmar)
A zmagovalec je bil nesporen, najboljši golaž sta skuhala Blatnikova dva, Lado in Gašper, oče in sin. Njuni mojstrovini je prvo mesto namenilo kar pet od šestih članov komisije. Blatnikova ob prijavi še nista vedela, kako bi poimenovala svojo ekipo in tudi ko je bilo treba začeti rezati čebulo, se ga nista spomnila. Tako je vse do razglasitve zmagovalcev ob njunih imenih ostalo zapisano Ne vem še imena. Tudi to je lahko ime, še sploh če v kotličku pred stojnico s tem napisom brbota najboljši golaž.
Franci Judež je razglasil zmagovalca - Lada in Gašperja Blatnika, ki sta sestavljala ekipo Ne vem še imena. (foto: I. Vidmar)
Lado je spreten kuhar. »Rad in z velikim veseljem kuham,« pravi. Njegov golaž je natanko tak, kakršen golaž mora biti, polnega okusa, nobena začimba v njem ne prevladuje, je ravno prav slan, omaka je gladka, meso ravno prav kuhano, sočno in okusno. Lado je vešč tudi kuhanja golaža v veliko večjih posodah, saj je to jed večkrat pripravljal tudi za več sto ljudi, pa ne le golaža, tudi obare in druge jedi na žlico iz bogate dediščine slovenske kuhinje. Nekoč je skuhal kurjo obaro za 600 ljudi. Po poklicu je pa strojevodja in zaposlen v slovenski vojski. Pravi, da zadnja leta ne kuha več na tako velikih prireditvah, a svoje veščine kljub temu ni pozabil.
Drugi najboljši golaž so pripravili Štirje mušketirje, tretje mesto pa so na lastno presenečenje skuhali mladeniči, ki so svojo posadko poimenovali Prvič kuhamo golaž. Na tekmovanje so prišli z receptom na papirju, ki so ga natisnili z neke kuharske spletne strani, vse naredili po navodilih in uspeli.
Poimenovali so se Prvič kuhamo golaž. Na tekmovanje so prišli z receptom na papirju, ki so ga natisnili z neke kuharske spletne strani, vse naredili po navodilih in uspeli. (foto: I. Vidmar)
Kot je povedal vodja organizacije Franci Judež, je bila letošnja golažijada bolj za test, zato je niso širše oglaševali in temu primerno je bila tudi udeležba nekoliko manjša, naslednje leto pa jo bodo zastavili širše, jo pripravili celo dvakrat, eno na primer v sklopu Tedna cvička, na drugem tekmovanju pa bi namesto golaža morda tekmovali v kuhanju ričeta.
»Za vse tekmovalce smo se potrudili zagotoviti enake pogoje, zato so vsi dobili enake kotličke, meso in čebulo pa stojnico in plinski gorilnik, za začimbe in druge dodatke, na primer vino, pa so morali poskrbeti sami, saj je to del recepta, ki ga ima vsak kuhar svojega. Kakovost golažev je presenetljiva, saj je bil tudi najslabše ocenjeni dovolj dober, da bi ga brez težav gostom ponudili v praktično katerikoli gostilni. Sprva smo nameravali ocenjevalno komisijo sestaviti iz novomeških gostilničarjev, a se je naša prireditev pokrila z dnevom restavracij, tako da je v komisiji od pravih strokovnjakov sodeloval le mojster Damjan Fink, vendar so bile njegove ocene zelo usklajene z ocenami ostalih članov, zmagovalec pa je bil nesporen, saj je zbral skoraj še enkrat več točk kot tekmeci,« je o letošnji 1. novomeški golažijadi povedal Franci Judež.
Galerija (23)
Slika 1: Lada Blatnika in njegovega sina (desno) so ves čas nadzirali firbci, navijači in tudi tekmeci. (foto: I. Vidmar)
Slika 2: Mojster Damjan Fink je podal najbolj strokovno oceno, ki pa se ni bistveno razlikovala od ocen ostalih članov komisije. (foto: I. Vidmar)
Slika 3: Franci Judež je razglasil zmagovalca - Lada in Gašperja Blatnika, ki sta sestavljala ekipo Ne vem še imena. (foto: I. Vidmar)
Slika 4: Poimenovali so se Prvič kuhamo golaž. Na tekmovanje so prišli z receptom na papirju, ki so ga natisnili z neke kuharske spletne strani, vse naredili po navodilih in uspeli. (foto: I. Vidmar)
1/23: 20211009_15361
2/23: 20211009_15364
3/23: 20211009_15369
4/23: 20211009_15374
5/23: 20211009_15378
6/23: 20211009_15383
7/23: 20211009_15386
8/23: 20211009_15388
9/23: 20211009_15394
10/23: 20211009_15399
11/23: 20211009_15402
12/23: 20211009_15413
13/23: 20211009_15424
14/23: 20211009_15430
15/23: 20211009_15431
16/23: 20211009_15442
17/23: 20211009_15448
18/23: 20211009_15454
19/23: 20211009_15461
20/23: 20211009_15464
21/23: 20211009_15467
22/23: 20211009_15468
23/23: 20211009_15485
Povezane objave
Ocene komentarjev