dolenjska

Medgeneracijsko povezovanje za soodgovorno življenje v skupnosti

18.10.2021 | 12:50 | M. K.
foto: arhiv partnerjev projekta in Lapego

Medgeneracijsko povezovanje za soodgovorno življenje v skupnosti
Medgeneracijsko povezovanje za soodgovorno življenje v skupnosti
Medgeneracijsko povezovanje za soodgovorno življenje v skupnosti

Mokronog - Številne delavnice, ki so jih v Občini Mokronog-Trebelno izvedli v zadnjih mesecih, medgeneracijsko povezujejo občane, poudarjajo sobivanje in soodgovorno življenju v skupnosti, pri tem pa pomagajo ohranjati tradicionalne vrednote.

Občina Mokronog-Trebelno je v prvi fazi projekta, ki se je zaključil konec minulega leta, uredila Hišo medgeneracijskega ustvarjalnega središča Mokronog, ki je postala prostor, v katerem se skoraj vsakodnevno srečujejo različne generacije. Vrednost vseh investicijskih del pri obnovi nekdanje hiše Društva upokojencev Mokronog je bila nekaj več kot 109 tisoč evrov, pri čemer Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja prispeva dobrih 72 tisoč evrov, ostalo pa zagotavlja občina.

V drugi fazi projekta pa so projektni partnerji Osnovna šola Mokronog, Društvo upokojencev Mokronog-Trebelno in Okrepčevalnica Trebelanček, David Piškur s.p. s Pekarno Mokronog v sklopu treh aktivnosti izpeljali številne delavnice, med drugim so šolarji spoznali različne vrste žit in načine pridelave moke, virtualno obiskali Pekarno Mokronog, pekli šolski hlebček in izdelali e-knjigo receptov, vrtičkarji pa so sejali žita v visoke grede, sadili sadje v sadnem vrtu in obiskali eko kmetijo. »Zelo se veselimo novih naložb, ki so povezane s šolskim in z lokalnim prostorom. Z dejavnostmi smo učence seznanjali z delom naših dedkov in babic in verjamem, da smo se pri tem dobro povezali tako sodelavci v šoli kot tudi vsi ostali, s katerimi smo sodelovali pri organizaciji dogodkov,« pravi ravnateljica Osnovne šole Mokronog, pod okriljem katerega deluje tudi vrtec Mokronožci, Zvonka Kostrevc

»Spodbujali smo medgeneracijsko druženje in večjo socialno vključenost ranljivih skupin, lokalno samooskrbo in sobivanje z naravo. Predšolski otroci, šolarji, upokojenci in vsi drugi, ki so se vključevali v delavnice, so se seznanili s tradicijo pridelave žit in tradicionalnih jedi, rastlin v našem okolju. Srčni peki Pekarne Mokronog pa so razvili nov izdelek - Mokronoški hlebček, zmesni kruh iz ajde, ječmena in nekaj rži. Odzivi med udeleženci so bili odlični in zato verjamemo, da bodo pridobljena znanja uporabljali, stkane vezi pa utrjevali in nadgrajevali tudi v prihodnje,« pravi koordinatorka projekta Mateja Vrabec, ki je sicer v občinski upravi zadolžena za področje družbenih dejavnosti. 

Zadovoljni so tudi v Društvu upokojencev Mokronog-Trebelno, ki so dobili nove prostore, v katerih je živahno, organizirali pa so tudi izmenjavo semen in dobro obiskane delavnice o pripravi tradicionalnih jedi in o urbanem ekološkem vrtu, dejavnosti in izdelke pa so predstavili tudi na tradicionalnem sejmu. Predsednica DU Mokronog Milica Korošec: »Hiša medgeneracijskega ustvarjalnega središča Mokronog je stičišče znanja in izkušenj ter prostor za vsakodnevno kakovostno druženje, izmenjavo znanj in mnenj vseh generacij. Videti je, da ljudje to potrebujejo. Za izvajanje novih programov imamo ustrezne površine, ki bodo dolgoročno krepile in bogatile življenje v skupnosti v vseh letnih časih. Ta hiša je odprta za vse občane, ne glede na to, ali so člani društva ali ne, in prepričana sem, da bomo z delavnicami nadaljevali.«

Vrednost celotnega projekta je dobrih 122 tisoč evrov, pri čemer Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja zagotavlja dobrih 78 tisoč evrov, ostalo pa občina in partnerji v projektu.

Občina Mokronog-Trebelno sporoča, da tako z jasno vizijo vzpostavlja pogoje za raznoliko življenje v podeželski občini s poudarkom na medgeneracijskem povezovanju, sobivanju in soodgovornem življenju v skupnosti, pri čemer je pomembno ohranjanje tradicionalnih vrednot. Začeli so z Medgeneracijsko škratodeželo Mokronog, spodbujajo pravljični svet škratov Mokronožcev, tokrat pa so uredili nove površine za medgeneracijsko druženje in uvedli inovativne pristope za preživljanje prostega časa, pri tem pa nadgrajujejo obstoječo rdečo nit – živim lokalno, delujem tradicionalno, so še zapisali v sporočilu  za javnost.

‹ nazaj

Zvočni zapisi

Mateja Vrabec

Milica Korošec

Zvonka Kostrevc

Galerija (12)

OMT - Projekt MUS - foto arhiv partnerjev projekta (1)
OMT - Projekt MUS - foto arhiv partnerjev projekta (10)
OMT - Projekt MUS - foto arhiv partnerjev projekta (3)
OMT - Projekt MUS - foto arhiv partnerjev projekta (4)
OMT - Projekt MUS - foto arhiv partnerjev projekta (5)
OMT - Projekt MUS - foto arhiv partnerjev projekta (6)
OMT - Projekt MUS - foto arhiv partnerjev projekta (7)
OMT - Projekt MUS - foto arhiv partnerjev projekta (8)
OMT - projekt MUS, zakljucna delavnica - foto Lapego (1)
OMT - projekt MUS, zakljucna delavnica - foto Lapego (2)
OMT - Projekt MUS - foto arhiv partnerjev projekta (2)
OMT - Projekt MUS - foto arhiv partnerjev projekta (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava