Gen-I ne bo dražil elektrike in plina; vladno regulacijo cen razumejo, a odgovornost je na dobaviteljih

21.10.2021 | 12:45

Robert Golob (foto: STA)

Ljubljana/Krško - Predsednik uprave Gen-I Robert Golob vladno odločitev za ponovno regulacijo cen kurilnega olja razume kot sporočilo ljudem, da v času kurilne sezone ne bo dovolila, da bi se oderuške cene fosilnih goriv s svetovnih trgov prelile na njih. A ob tem poudarja, da je odgovornost na dobaviteljih.

Intervencija države na področju zemeljskega plina in električne energije za gospodinjstva ni potrebna, ker je to odgovornost dobaviteljev, je Golob poudaril ob robu današnje novinarske konference Gen-I v Ljubljani, na kateri so se zavezali, da do poletja 2022 ne bodo spreminjali cen elektrike in plina.

"Če že, potem naj država pri električni energiji in zemeljskem plinu razmišlja o tem, kako bo pomagala gospodarstvu, ker tam pa mi te možnosti nimamo. Naša odgovornost je do ranljivih, v tem primeru do gospodinjstev, ne pa do celotnega poslovnega sektorja.

Poslovni svet ima svoje zakonitosti, za poslovanje je odgovorno vodstvo. Gen-I ima po njegovih pojasnilih stalno komunikacijo s svojimi poslovnimi odjemalci.

"Vse leto smo jim razlagali o ugodnem trenutku, kdaj je čas za kupiti, kako naj se obnašajo. Nekateri so nas poslušali, približno polovica je takšnih, ti so zelo srečni. Nekateri drugi so si inštalirali sončno elektrarno, ker smo jih k temu tudi nagovarjali, ti so še posebej srečni," je dejal Golob in dodal: "Če želite imeti na dolgi rok stabilne cene, si omislite brezogljični vir."

Nekateri poslovni odjemalci pa so, čeprav niso iz energetike, po njegovih besedah špekulirali in so si rekli, da je cena sicer nizka, ampak mogoče bo pa še nižja, in so raje čakali. "Zdaj pa kliče na pomoč državo. Ampak odločitev, da so se znašli v tej situaciji, je vsaj v polovici primerov njihova lastna. Odgovornost pa je 100-odstotno pri njih," je dodal.

Gen-I je primarno trgovec, sekundarno pa dobavitelj. "Ker smo eden najboljših trgovcev v Evropi, vemo, kje in po kakšnih pogojih zakupiti energente. Te energente potem ne prodamo špekulativno nazaj, ko pride do visoke cene na trgu, ampak jih prihranimo za odjemalce. In to je ta skrb. Namesto da bi ustvarjali špekulativne dobičke, to rajši delimo z našimi odjemalci," je dejal Golob in poudaril, da Gen-I sprejema svoj del odgovornosti do odjemalcev.

STA; M. K.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava