namig za premik

Državna proslava ob dnevu reformacije, KD

29.10.2021 | 20:00

V petek, 29. oktobra 2021, bo ob 20. uri v Kulturnem domu Krško, državna proslava ob dnevu reformacije. Slavnostni govornik bo minister za kulturo Vasko Simoniti.

"Vsem Slovencem milost, mir, usmiljenje in pravo spoznanje Boga po Jezusu Kristusu!",

je v KATEKIZMU, kot prve slovenske besede v prvi slovenski knjigi, zapisal leta 1550 "oče slovenskega naroda", Primož Trubar.

S tem nagovornim pozdravom je zelo povedno izrazil svoj namen in svoje poslanstvo, ki ju je izvrševal potem vse svoje življenje.

DAN REFORMACIJE je kot slovenski državni praznik uveljavljen že od leta 1992, in sicer ne le kot praznik slovenske duhovne omike in kulture v obče, temveč tudi kot dan slovenske narodnostne identitete.

V želji po policentričnosti izvedbe državnih proslav bo letošnja osrednja slovesnost ob dnevu reformacije udejanjena v Kulturnem domu Krško v petek, 29. oktobra 2021, z začetkom ob 20. uri.

V programskem delu bodo sodelovali: igralec Vojko Zidar, članice in člani srednjeveške plesne skupine KUD GALIARDA, članice in člani instrumentalne zasedbe GITA, članice in člani vokalne zasedbe INGENIUM ENSEMBLE in srednjeveški tiskarski mojster Janez (Rozman).

Posnetek prireditve, katero bo posnela TV Slovenija, bo v programsko shemo TV Slovenija umeščen na sam praznik dneva reformacije, torej v nedeljo, 31. oktobra 2021, ob 20. uri na 1. programu TV Slovenija.

Neposredni prenos bo zagotovljen prek spletnega mesta gov.si: https://www.gov.si/neposredni-prenos/ ter prek vladnega Twitter in Facebook računa.

‹ nazaj