Spet podrli rekord covidnih bolnikov na intenzivni negi

14.11.2021 | 12:00

Foto: Bobo

Foto: Bobo

V soboto so ob 5342 PCR-testih potrdili 2365 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih izvidov je tako znašal 44,3 odstotka, kar je skoraj dve odstotni točki več kot prejšnjo soboto (42 več okužb) in 3,5 odstotnih točk več kot v petek.

Povprečje novih primerov v zadnjih sedmih dneh je pri 3.163,1 približno isto kot v prejšnjih dneh, 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa je porasla za slaba dva odstotka in je zdaj 2.004,7. Vse kaže, da smo po številu okužb dosegli nekakšen plato, kjer okužbe naraščajo relativno počasi, čeprav na nezavidljivo visokem nivoju.

Vrha pa očitno še ne beležijo v bolnišnicah, kjer je stanje alarmantno. Hospitaliziranih je namreč 990 covidnih bolnikov, intenzivno nego jih potrebuje 221 (po podatkih covid sledilnika, po podatkih vlade celo 227). Umrlo je kar 20 covidnih bolnikov.

Bolnišnice širijo kapaciteto covidnih oddelkov z 10 dodatnimi intenzivnimi posteljami

Ministrstvo za zdravje in vodstva covidnih bolnišnic so se na sinočnjem sestanku dogovorili, da bodo bolnišnice kapaciteto covidnih intenzivnih oddelkov povečale za 10 dodatnih postelj, je po sestanku povedal koordinator covidnih bolniških postelj pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta.

S ponedeljkom ali torkom pa bodo nato bolnišnice odprle maksimalne kapacitete, je napovedal Carotta. Tako bo skupaj na voljo približno 1200 postelj, od tega bo 280 postelj namenjenih covidnim bolnikom, ki potrebujejo intenzivno nego.

"Upamo, da bo zadostovalo. 1200 postelj naj bi bilo po trenutnih projekcijah dovolj za obvladovanje epidemije," je povedal Carotta. Vrh epidemije v bolnišnicah pričakujejo 24. novembra, glede na razvoj epidemiološke slike pa so trenutno nekoliko bolj optimistični, kot so bili prejšnji teden.

Institut Jožef Stefan (IJS) je v svoji najnovejši napovedi v petek namreč ocenil, da je epidemija covida-19 glede na število pozitivnih testov "predvidoma dosegla vrh četrtega vala". Predvidoma bo na intenzivnih oddelkih več kot 250 covidnih bolnikov, verjetno pa jih ne bomo presegli 300, so ocenili na IJS.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je včeraj pojasnil, da je v državi prostih še devet covidnih intenzivnih postelj. Napovedal je večerni sestanek, kjer so z direktorji covidnih bolnišnic iskali rešitve za zagotavljanje dodatnih kapacitet. "Poteka daleč največja mobilizacija v zdravstvu," je ob tem poudaril Vindišar.

Glavna ovira niso postelje, niti prostor, glavna ovira je pomanjkanje kadra, opominja Vindišar.

REGIJA

V SB Novo mesto imajo danes 65 covidnih bolnikov (včeraj 64), od tega 15 na intenzivni terapiji. 9 so jih sprejeli in jih 7 odpustili, eden je žal umrl.

V SB Brežice imajo 32 covidnih bolnikov, včeraj 28 - šest so jih sprejeli, dva odpustili.

Včerajšnje okužbe po občinah:

Jugovzhodna Slovenija - Kočevje 29, Črnomelj 27, Novo mesto 17, Ribnica 16, Trebnje 14, Škocjan in Mokronog Trebelno 6, Šmarješke Toplice, Žužemberk, Loški Potok in Sodražica 3, Šentjernej, Straža in Šentrupert 2, Metlika in Semič 1

Posavje - Brežice 64, Sevnica 26, Krško 11, Radeče 6, Bistrica ob Sotli  2

M. K.

Komentarji (7)

15.11.2021 5   (10)   (5)   Oceninavi 
Zanima me, če so se "doktorji medicine", ki so doktorirali pri šankih, že prijavili za pomoč v bolnišnicah. Priliko sem imel, da sem poslušal skupino pri šanku(lovci). Pametovali so tako, kot da so pobrali vso pamet sveta.
15.11.2021–4   (4)   (8)   Ocenitrue truic 
Naj se prijavijo poslanci v parlamentu prvi za vzgled. Pichke pohlevne izdajalske...Drugače pa noben problem pomagat poštenim ljudem v težavah kjerkoli, le kabali in genocidu NOČEMO služit. kar so precepli so precepli ostali so borci s katerimi bo lahko edino vojna. Pocepli so ovce , volkovi se bodo borili do zadnjega...saj smrt je le ena, nimaš kaj izgubiti..slej ko prej te obišče. Bolše mrtev lev kot živi zajec. Bolje Božji mučenik kot Luciferjev izdajalec..nič ni nad Bogom.!
16.11.2021 1   (13)   (12)   Ocenimiha 
Dej že enkrat utihni bumbar... Po bolnicah postelj zmanjkuje, ti pa lajaš neumnosti tle. A te ni nič sram?
16.11.2021–3   (8)   (11)   Ocenitrue truic 
Zmanjkuje tebi pameti ....po bolnicah so cepljeni po planu,ki ga ti podpiraš in širiš paniko ker si njihov plačanc, brez etike in morale..bo se to vse uredilo, tudi to tvoje pogumno lajanje po DL ves čas...
16.11.2021—   (14)   (14)   Ocenimiha 
Nima smisla se prerekat s psihičnim bolnikom. Mimogrede, če te bo zvilo, ne mi potem cvilit, pa tudi pomoči ne išči po zdravstvenih ustanovah, ker oni po tvojem itak nimajo pojma, išči si pomoč na FB-ju ...
16.11.2021–3   (8)   (11)   Ocenitrue truic 
Vsako tvoje brisanje komentarjev je ZABELEŽENO., z datumom, uro in evidenco.
17.11.2021 2   (8)   (6)   Ocenimiha 
A so bile miške? Koliko jih vidiš? Ja tako je to. Cepit se nočeš, če hočeš it v gostilno si moraš potem tiste palčke nekam tlačit, rezultat je pa tak kot je ... blodnja v karanteni - zidanici. Potem pa še ta alkohol, že tako ni nič v glavi, potem so pa še tiste zadnje možganske celice splaknjene z nekakovostnim vinom a ne? No kar glej miške, pa še kaj natipkaj. Kaj drugega kot smejat se ti in tvojem neumnostim ne morem :)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava