dolenjska

Jerala: Omikron bo zelo verjetno našel vsakega, ki še ni cepljen

23.12.2021 | 17:00 | STA; M. K.

Roman Jerala (foto: Primož Lavre)

Roman Jerala (foto: Primož Lavre)

Roman Jerala in voditeljica spletnega pogovora Nina Štampohar (foto: Knjižnica Mirana Jarca)

Roman Jerala in voditeljica spletnega pogovora Nina Štampohar (foto: Knjižnica Mirana Jarca)

Novo mesto - Različica koronavirusa omikron ima tako močno potenco, da bo najbrž našla vsakega, ki še ni cepljen, je v spletnem pogovoru, ki so ga posneli v Knjižnici Mirana Jarca v Novem mestu, opozoril strokovnjak Roman Jerala. V Sloveniji naj bi imeli januarja visoko število okuženih, že cepljeni pa naj bi prestali blažjo obliko bolezni, je dodal.

Vodja odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu v Ljubljani Jerala je med pogovorom Omikron in epidemija ocenil, da lahko pričakujejo, da bo v Sloveniji najbrž februarja ali marca dosežena ali praktično 100-odstotna precepljenost ali pa prekuženost.

Gre sicer za stanje, ki bi slej ko prej prišlo tudi z delta različico, za razliko od te pa naj bi ga z omikronom dosegli hitreje, je poudaril.

Ob doseženi t. i. čredni imunosti je sicer napovedal, da v nadaljevanju in ob umiritvi epidemije mlajši in zdravi verjetno ne bodo več potrebovali cepljenja proti covidu-19, starejši in ranljivejši pa naj bi se proti temu vsako leto cepili podobno, kot se zdaj cepijo proti gripi.

O različici virusa omikron po njegovi oceni sicer še ne vedo veliko. Sicer so nekateri znaki, da bi lahko bila nekoliko blažja od prejšnjih različic, in močno upa, da se bo izkazalo, da je vsaj nekoliko manj nevarna. Seveda pa se zelo hitro širi, s čimer lahko nadoknadi tudi to, da je potek bolezni nekoliko blažji.

Njeno hitrejše širjenje je po njegovem mnenju v precejšnji meri tudi posledica tega, da ta oblika virusa že ustvarjena protitelesa v človekovem telesu nevtralizira in skoraj resetira ter tako lahko vnovič okuži vso populacijo.

Glede zaščite s cepivi lahko po njegovih besedah zatrdijo, da lahko okužba s koronavirusom pri necepljenih povzroči veliko hujše bolezenske posledice kot pri cepljenih ljudeh. Zaupa tudi mnenju pediatrov, da je smiselno tudi cepljenje otrok.

Ker naj bi bil pri okužbi proti različici omikron najbolj učinkovit tretji oz. t. i. poživitveni odmerek cepiva, je dejal, da je to veljalo že za različico delta. Izkazalo se je tudi, da je ena od pomembnih stvari to, da daljši razmik med drugim in tretjim odmerkom cepiva dejansko omogoči, da v telesu pride do večjega števila protiteles oz. zorenja imunskega odziva. Kakovost protiteles je večja tudi zaradi daljše selekcije v bezgavkah, je dodal.

Pri omikronu je sicer problematično, ker ima ta oblika veliko število mutacij ravno na virusni bodici, prek katere se virus poveže s protitelesi in jih skuša nevtralizirati. Sicer pa kljub temu, da ima virus veliko mutacij, pri cepljenih v telesu ostanejo še protitelesa, ki se veliko slabše povezujejo z virusom. Če posameznik dobi tretji odmerek cepiva, pa se tudi raven protiteles dvigne za stokrat. Tako je po tretjem odmerku zaščita pred okužbo še "dosti dobra" oz. približno 75-odstotna, je ocenil.

Sicer pa je raven protiteles visoka tudi po približno dveh tednih od drugega cepljenja, kar pomeni, da cepljeni z le enim ali dvema odmerkoma dobijo nekaj prednosti pred virusom. Tudi če gre za le en teden, bo imelo telo nekaj časa, da vzpostavi določen imunski sistem, ki sicer ne bo dovolj dober za popolno zaščito proti bolezni, lahko pa bo predstavljala razliko med blago ali resno obliko bolezni, ki terja zdravljenje v intenzivni negi, je še dejal Jerala.

‹ nazaj

Komentarji (4)

23.12.2021–1   (11)   (12)   OceniJožko 
Gospod Jerala,vi ste prerok. Od kje vam ta preroški dar ? "V Sloveniji naj bi imeli januarja visoko število okuženih, celo cepljeni naj bi prestali blažjo obliko bolezni". A res ?! Tako kot do sedaj, informacija je prišla od zunaj kajne ? Pripravljate nas ubogo rajo na neprekinjeno gensko terapijo. To je že jasno. Virus se tako ne ponaša kot govorite. Samo za porabo cepiv se vam gre, povejte odkrito. Mi uboga raja v tem zagamanem svetu, katerega tudi vi pomagate ustvarjat, smo že sedaj dovolj maltretirani, tako cepljeni kot ne cepljeni. Samo pikali nas boste. Zlepa ali zgrda, tako povejte."Cepiva" pa po vaših besedah, tako in tako, ne pomagajo kaj dosti. Narod vam večinoma ne zaupa več. O kakšni skrbi za imunski sistem, o tem seveda ne vi ne ostali zagovorniki pikanja nič, niti besede. Skratka, žalostno !
23.12.2021–1   (9)   (10)   Ocenitrue truic 
To ni žalostno to je jezivo, temperatura v kotlu raste, še malo in ga raznese. Buuummmm...Tu smo, v finalu. tika taka...
24.12.2021 1   (9)   (8)   Ocenimiha 
Temperatura raste samo v tvoji glavi, ker ne moreš nikamor, ker nimaš certifikata. Problem je predvsem v tvoji glavi, ker se ne zavedaš kaj se dogaja in ker si tak kot si in nisi pripravljen narediti ničesar ne zase ne za družbo, skratka egoist. Kar naj te dviguje temperatura v piskru, kaj nas to briga.
24.12.2021—   (6)   (6)   Ocenitrue truic 
Nimrod, kaj si ti še živ? Srečene praznike Saturnalije, pa buster ne pozabit drugač ne morš v Avstrijo smučkat. :) pa džabe te minuse službeno nabijaš,:) to je propala igra bivših časov, povožen si. Gotovo 4 ever. Konc je vaših časov....

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava