Izpostavljeno
Najbolj brano
Dolenjska
sreda, 24. april 2024
08:00 Regijsko srečanje otroških gledaliških skupin, KD Mokronog
10:00 - 12:00 Dan brez zavržene hrane z učenci OŠ Drska, Supernova Novo mesto
12:00 Gledališka predstava Zaprta vrata, KCJT Novo mesto
17:00 Delavnica za otroke: Dr. Sonja Merljak Zdovc - Varna uporaba spleta in prepoznavanje 'lažnih novic', Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto
17:00 Predavanje z delavnico ''Spoštljivi medosebni odnosi'', KD Mirna
VečBela krajina
sreda, 24. april 2024
19:00 Zajeti v izviru - Slovenski otroci Lebensborna (pogovor z režiserko Majo Weiss), KD Črnomelj
četrtek, 25. april 2024
16:00 Tržnica projektov, OŠ Semič
17:00 Kako je Črnomelj dobil ime? (dramska igra strokovnih delavcev Vrtca Črnomelj), KD Črnomelj
18:00 Hudičev ples - Prireditev ob dnevu upora proti okupatorju in 80-letnici požiga Metlike ter okoliških vasi, KD Metlika
19:00 Odprtje slikarske razstave "Mitologija Bele krajine", KC Semič
VečPosavje
sreda, 24. april 2024
17:00 - 20:00 Keramična delavnica, VGC Brežice
četrtek, 25. april 2024
18:00 Sanjski muzikal Polna luna, KD Krško
petek, 26. april 2024
17:00 Osrednja občinska prireditev ob dnevu upora proti okupatorju in odprtje razstave likovnih del 34. otroškega likovnega extempora, OŠ Kostanjevica na Krki
sobota, 27. april 2024
10:00 Borčevska proslava, pri Domu krajanov Sromlje
nedelja, 28. april 2024
10:00 Osrednja občinska slovesnost v počastitev zgodovinskih dogodkov Malkovec 2024, pri Vinskem dvoru Deu Malkovec
Več6.1.2022 | 11:10 | STA; M. K.
foto: arhiv DL, Jana, Dreamstime
Dobrepolje - Društvo podeželskih žena Dobrepolje Struge danes prireja državno razstavo poprtnikov iz več slovenskih pokrajin, ki bo potekala v Jakličevem domu na Vidmu. Poprtnik je zaščiten tradicionalni božični kruh, ki je moral kot glavna obredna jed stati na mizi od božiča do svetih treh kraljev, je o jedi zapisano na spletni strani Zavoda Parnas.
V Zavodu za kulturo in turizem Parnas navajajo, da je poprtnik obredni božični kruh, ki ga gospodinje na Dolenjskem, Notranjskem pa tudi drugod še vedno pečejo v božičnem času, od leta 2013 pa je njihova priprava zavarovana kot nesnovna dediščina Slovenije.
Predsednica in ustanoviteljica Društva podeželskih žena Dobrepolje Struge Marija Nučič je povedala, da za razstavo in ocenjevanje pričakujejo več kot 30 poprtnikov iz cele Slovenije, opisala pa je tudi obred ob njihovem uživanju: "Najprej se kruh blagoslovi in se ga da na mizo, nato se okoli njega zberemo in začnemo moliti. Ko zmolimo, poprtnik razrežemo in damo vsakemu kos, tudi živalim, zato da so bolj zdrave."
V Registru nesnovne kulturne dediščine ministrstva za kulturo je poprtnik opisan kot obredni kruh, ki so ga zaradi vere v njegovo magično moč do sredine 20. stoletja pekli v božičnem času skoraj po vsem območju Slovenije. Skupaj z nekaterimi drugimi predmeti je stal pokrit s prtom na mizi, iz česar izvira tudi njegovo najbolj razširjeno ime poprtnik, je zapisano v registru.
Navedeno je tudi, da so v preteklosti gospodinje spekle enega, dva ali tri hlebce kruha in jim ponekod dodajale zelišča, suho sadje in orehe ter jih okrasile z različnimi testenimi figuricami, največkrat s kitami, ptički, verskimi simboli, letnicami praznovanja božiča ali novega leta, jaslicami.
Zaradi dolge zgodovine so s poprtnikom povezane različne šege in navade, med drugim pa se ga je uporabljalo tudi za napovedovanje prihodnosti. "Pomeni neke vrste tradicijo, poznali pa so ga že v 17. stoletju, ampak ne povsod z istim imenom. V Doprepolju ga imenujemo poprtnik," je povedala Nučičeva.
Podala je tudi nekaj primerov uporabe božičnega kruha. "Na svete tri kralje so prišli fantje v hiše, v katerih so bila doma dekleta, in tam poskusili poprtnik. Kjer je bil boljši, tam se je dekle tistega leta poročilo. Tudi če je otrok, ki je dobil poprtnik, dobil velik kos, bo toliko tudi zrasel," je navedla.
Izročilo poprtnika, ki ostaja ena od glavnih jedi božičnih praznikov, se je na Slovenskem ohranilo do današnjih dni, je zapisano v registru. Vpis vanj je utemeljen s tem, da peka in krašenje poprtnika izražata spretnost in ustvarjalnost posameznikov, ki svoje znanje večinoma prenašajo medgeneracijsko v družinskem krogu ter na predavanjih, delavnicah in razstavah.
Izpostavljeno pa je tudi, da obisk tovrstnih dogodkov, s katerimi se povečujeta prepoznavnost krajev in občutek lokalni pripadnosti, kaže zanimanje ljudi za ohranjanje in prenos izročila priprave božičnih jedi na Slovenskem.
Slika 1: Ohranjajo tradicijo pečenja božičnega kruha
Slika 2: Ohranjajo tradicijo pečenja božičnega kruha
Slika 3: Ohranjajo tradicijo pečenja božičnega kruha
Slika 4: Ohranjajo tradicijo pečenja božičnega kruha
Povezane objave
Ocene komentarjev