dolenjska

Ptičja gripa "dokaj pod kontrolo"; doslej en vdor v domačo rejo, Dolenjska ostaja pri enem okuženem labodu

7.1.2022 | 18:30 | STA; M. K.

Okužbo z aviarno influenco so konec decembra potrdili tudi pri poginulem labodu v Novem mestu. (foto: arhiv DL)

Okužbo z aviarno influenco so konec decembra potrdili tudi pri poginulem labodu v Novem mestu. (foto: arhiv DL)

V Sloveniji je bil doslej potrjen en vdor aviarne influence v domačo rejo perutnine, drugih takšnih vdorov zaenkrat ni, je danes povedal minister Jože Podgoršek. Ocenjuje, da je zadeva trenutno "dokaj pod kontrolo", ne glede na to pa rejce perutnine poziva k nadaljnjemu izvajanju ukrepov za preprečitev stika divjih ptic z domačo perutnino.

V Sloveniji je bila 27. decembra lani v okolici Slovenske Bistrice potrjena aviarna influenca oz. ptičja gripa pri eni domači reji perutnine.

To je bilo prvič v Sloveniji, da je bila ptičja gripa potrjena pri domači reji, doslej je bila namreč ta bolezen ugotovljena samo pri divjih pticah, je na današnji novinarski konferenci, sicer namenjeni predstavitvi dosežkov v času predsedovanja Slovenije Svetu EU, povedal minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek.

Hkrati je bilo konec minulega leta predvsem na severovzhodnem delu Slovenije in na Dolenjskem najdenih nekaj divjih živali, ki so bile okužene s ptičjo gripo.

Domačo perutnino umaknite iz naravnega okolja, divjih ptic pa ne krmite

Minister je danes vse rejce domače perutnine pozval, da izvajajo vse biovarnostne ukrepe, zato da preprečijo stik divjih ptic z domačo perutnino. Pozorni naj bodo pri krmljenju, oskrbi z vodo in dostopu ptičev do domače perutnine, predvsem pa minister poziva, da domačo perutnino umaknejo iz naravnega okolja.

"In če bomo pri tem dokaj uspešni, lahko v nekaj tednih praktično pride do preklica vseh teh ukrepov in normalnega stanja," je ocenil Podgoršek.

Zaradi vdora ptičje gripe po ministrovih besedah na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin že izvajajo vse potrebne ukrepe za to, da ohranjajo tržne poti, zlasti z državami nekdanje Jugoslavije. V EU zaenkrat trgovanje s perutninskimi izdelki še vedno poteka nemoteno in tudi na območju južno od Slovenije po ministrovih besedah izvajajo vse potrebno za to, da bi prodajo ohranjali.

"Zato je pomembno, da izvajamo vse biovarnostne ukrepe, ker s tem nenazadnje tudi varujemo trg, zunanji trg, izvoz izdelkov iz perutnine," je še dodal minister.

Po ugotovljenem vdoru ptičje gripe v domačo rejo perutnine in ob najdbah okuženih divjih živali so pristojni določili območja z omejitvami in ukrepe, ki so predvideni v skladu z zakonodajo. Med drugim ukrep zapore perutnine velja za celo državo, prav tako je povsod prepovedano krmljenje prostoživečih ptic in stik z njimi.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava