gospodarstvo

Sodišče še brez odločitve o imenovanju začasne uprave Gen-I

26.1.2022 | 17:30 | STA; M. K.

Okrožno sodišče Krško (foto: arhiv DL)

Okrožno sodišče Krško (foto: arhiv DL)

Krško - Okrožno sodišče v Krškem tudi danes ni odločilo o imenovanju začasne uprave Gen-I, ki je od sredine novembra lani brez poslovodstva. Sodnica ima na mizi predlog Gen Energije s štiričlansko upravo ter predlog Gen-I in Gen-EL s preoblikovanjem uprave v enočlansko, slednjima je dala osem dni časa za preučitev novih dokumentov Gen Energije.

Družba Gen-I je ostala brez vodstva 17. novembra lani, ko je Robertu Golobu potekel mandat predsednika uprave, novega pa ni dobil. Še do nedavnega je veljalo, da je Golob eden od predlaganih kandidatov, a je ta prejšnji teden umaknil svoje soglasje za vodenje Gen-I. Golob se namreč podaja na politični parket.

Gen Energija je danes na sodišče, kjer je potekal drugi narok v postopku imenovanja začasne uprave, prinesla nove dokumente, ki naj bi dokazovali, da so njihovi kandidati kompetentni. Sodnica Pavlina Čepin je dala Gen-I in Gen-EL osem dni časa, da jih preučita, nato naj bi vendarle odločila.

Gen-I in družbenica Gen-EL po besedah zastopnika Stojana Zdolška za vodenje Gen-I predlagata Igorja Koprivnikarja, sicer dolgoletnega člana poslovodstva Gen-I. Medtem Gen Energija predlaga, da uprava ostane štiričlanska, v njej pa bi sedeli Martin Novšak, sicer generalni direktor Gen Energije, ter Jure Soklič, Igor Kržan in Primož Stropnik.

"Naše stališče je, naj sodišče imenuje samo enega začasnega poslovodja, Igorja Koprivnikarja, ki je popolnoma politično nevtralen, nima politične agende in je v zelo dobrih odnosih z vsemi deležniki. Na ta način bi se zagotovilo normalno poslovanje družbe do imenovanja novega poslovodstva, ki bi ga imenovala družbenika na skupščini. Naš predlog je, da ta mandat traja največ eno leto," je povedal Zdolšek.

Družbenika se bosta morala po Zdolškovem mnenju slej ko prej dogovoriti: "Za tak čas je zadosti en poslovodja in s tem je zadoščeno zakonu o gospodarskih družbah, ki zahteva, da imajo družbe z omejeno odgovornostjo najmanj enega poslovodjo."

"Problem, kot ga vidimo, je, da imamo dva koncepta. Naš je korporativni, zavzemamo se za interese Gen-I, na drugi strani pa je koncept, podprt s političnimi interesi. Koncept političnega predatorstva," pa je predlog Gen Energije komentiral Zdolšek.

Na drugi strani je zastopnik Gen Energije Aleš Avbreht po Zdolškovih besedah predlog Gen-I za imenovanje Koprivnikarja označil za poskus zavlačevanja do volitev, da bodo zadržali položaje. Avbreht je po naroku dejal, da Gen-I kot močno podjetje potrebuje močno, štiričlansko upravo in zanikal očitke o političnih interesih.

"Sodišče se po moji oceni vedno bolj zaveda, da ne more igrati mirovnega posrednika in da bo v primeru, da bi sledilo Gen Energiji, klonilo pod političnimi pritiski," meni Zdolšek.

Sodišče tako torej danes znova ni odločilo, Gen-I še naprej vodijo pooblaščenci. Vse redne poslovne dejavnosti družbe v okviru potrjenih letnih načrtov poslovanja potekajo na podlagi podeljenih operativnih pooblastil, ki so bila še pred iztekom Golobovega mandata podeljena na nivo strokovnega vodstvenega kadra družbe.

Vodstvo Gen-I je v torek sicer v tretjem poskusu skušala imenovati skupščina Gen-I, a ta o tem ni odločala. Kot so pojasnili v Gen-I, v odsotnosti predhodne uskladitve družbenikov namreč niso bile podane predpostavke za odločanje družbenikov na skupščini. Novo skupščino bodo po napovedih sklicali najkasneje v 30 dneh.

Skupščina Gen-I o imenovanju uprave odloča soglasno. Lastništvo v Gen-I si na polovico delita Gen Energija in Gen-EL, v slednji pa imata po polovični delež Gen-I in Gen Energija.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava