gospodarstvo

Nadzorniki Gen energije z vrha družbe odpoklicali Novšaka

23.2.2022 | 19:10 | STA; M. K.

Martin Novšak je bil od leta 2006 na čelu družbe GEN energija. (foto: STA)

Martin Novšak je bil od leta 2006 na čelu družbe GEN energija. (foto: STA)

Ljubljana/Krško - Nadzorni svet Gen energije je danes z mesta generalnega direktorja družbe odpoklical Martina Novšaka, poroča več medijev, ki se sklicujejo na neuradne informacije. Novšaka naj bi zamenjal Blaž Košorok, zdaj državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu.

Po poročanju portala Necenzurirano so Novšaka predstavniki vladajoče koalicije zamenjali brez utemeljitve. Do imenovanja njegovega naslednika bo Gen Energijo, ki upravlja polovico Nuklearne elektrarne Krško, začasno vodila finančna direktorica družbe Gordana Radanovič, sicer nekdanja direktorica brežiške občinske uprave.

Novšaka naj bi sicer nato zamenjal Blaž Košorok, nekdanji generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), ki prihaja iz vrst SDS.

Kot poroča Necenzurirano, ima Košorok pri naskoku na položaj generalnega direktorja Gen Energije podporo predsednika vlade Janeza Janše in Roka Snežiča, od zamenjave oblasti leta 2020 enega najvplivnejših ljudi v SDS, ki se vpleta tudi v kadrovanje v državnih družbah.

Blažu Košoroku se obeta veliki kairerni skok. (STA)

Blažu Košoroku se obeta veliki kairerni skok. (STA)

S Košorokovim imenovanjem bi Janšev najožji krog tako po navedbah portala dobil neposredni nadzor nad ključnim delom slovenske energetike. Gen Energija namreč pripravlja projekt drugega bloka krške nuklearke, ki bi bil z naskokom najdražja slovenska infrastrukturna naložba v tem stoletju.

"Kadrovsko lomastenje" razklalo SDS

Po informacijah portala je potiskanje Košoroka na vrh Gen Energije sprožilo val nasprotovanja znotraj vladajoče stranke in lokalnega okolja v Posavju. Prav nasprotovanje Košorokovemu imenovanju naj bi bil razlog, da je pred dnevi s položaja predsednika nadzornega sveta Gen energije odstopil Cvetko Sršen, nekdanji kandidat SDS za župana Krškega in prvi mož Telekoma Slovenije. Zamenjala ga je Ksenija Flegar, imenovana v kvoti stranke Konkretno Zdravka Počivalška.

V nadzornem svetu Gen Energije so kot predstavniki države še Jure Soklič, Patricia Čular, Veljko Flis in Gaber Kontelj, zadnja dva sta bila imenovana konec januarja.

Soklič je, kot navaja Necenzurirano, izbira ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca (NSi), Čularjeva pa kader ministra za okolje Andreja Vizjaka, vrsto let najvplivnejšega moža v posavski energetiki. Tudi Vizjak naj bi Košorokovemu imenovanju nasprotoval, enako kot evropski poslanec SLS Franc Bogovič, sicer nekdanji župan Krškega.

Prav tako zamenjavi na čelu Gen Energije ni naklonjen predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Janez Žlak, ki naj bi med nadzornike Gen Energije pripeljal Flisa, nasprotovali pa naj bi ji tudi vsi trije predstavniki zaposlenih, še piše Portal.

Novšak je sicer od 1. avgusta 2005 vodil družbo Eles Gen, ki je maja 2006 z izdvojitvijo Elesa postala Gen energija. Julija lani je nastopil nov štiriletni mandat.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava