Kristjani po 40-dnevnem postu začenjajo velikonočno tridnevje

14.4.2022 | 09:40

Foto: arhiv DL; L. M.

Foto: arhiv DL; L. M.

Za kristjane se danes končuje 40-dnevni post, ki so ga začeli s pepelnico, in začenja velikonočno tridnevje, ki bo vrhunec doseglo na samo veliko noč v nedeljo. Na veliki četrtek dopoldne škofje darujejo krizmene maše, pri večernih mašah pa duhovniki vernikom simbolično umijejo noge kot znak služenja in ponižnosti.

Na krizmenih mašah duhovniki obnovijo duhovniške zaobljube, škofje pa posvetijo oljčno olje v sveto krizmo, ki jo nato čez leto uporabljajo pri krstu, birmi, mašniškem posvečenju ter posvetitvi oltarjev ali cerkva.

Pri večernih mašah se spominjajo Jezusove zadnje večerje z apostoli. Obnovijo tudi obred, ko je Jezus svojim učencem umil noge. Duhovniki pri tem simbolično umijejo noge izbranim vernikom kot znak služenja in ponižnosti. "Gre za sporočilo, da bi hodili po poti služenja, ne gospodovanja, po poti bližine sočutja človeku, posebej tistega, ki je v najtežjem položaju," pojasnjuje ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik.

Po sklepu Slovenske škofovske konference bo nabirka pri današnji večerni maši namenjena za humanitarno pomoč Ukrajini.

Pri evangeličanih, ki veliko noč praznujejo na isti dan kot katoličani, na veliki četrtek ne pripravljajo bogoslužij, saj evharistijo razumejo bolj na simbolni ravni. Pravoslavni verniki pa bodo letos veliko noč zaradi uporabe drugačnega koledarja praznovali 24. aprila.

STA; M. K.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava