V občini Sodražica načrtujejo enoto doma starejših občanov

28.4.2022 | 08:30

Blaž Milavec (Foto: arhiv DL)

Blaž Milavec (Foto: arhiv DL)

Sodražica - V občini Sodražica skupaj z Domom starejših občanov Grosuplje načrtujejo gradnjo enote doma starejših občanov. Za projekt so se po besedah sodraškega župana Blaža Milavca odločili, ker v občini nimajo nobene tovrstne enote za institucionalno oskrbo starejših.

Projekt je po besedah župana Milavca trenutno še na začetku. Ideja je, da bi občina zagotovila zemljišče in potrebno projektno dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja, država pa bi nato zgradila dom, ki bi bil del Doma starejših občanov Grosuplje. Ta sicer že ima eno enoto v Loškem Potoku. Z grosupeljskim domom starejših je občina v ta namen že podpisala pismo o nameri, v katerem sta obe strani izrazili skupna prizadevanja za ureditev enote doma v Sodražici.

Enota bi lahko imela do 24 postelj, vključevala pa bi celoten program oskrbe starejših. Občina je na podlagi analize sicer ugotovila, da je bilo v zadnjih dveh desetletij v domsko oskrbo starejših pri njih vključenih približno 20 občanov. Ocenjujejo, da potrebe v prihodnje ne bodo večje, se bo pa po njihovi oceni tudi glede na sprejeto zakonodajo povečalo povpraševanje po drugih oblikah oskrbe, kot so nega na domu, dnevno varstvo in podobno, zato bi v njihovi enoti doma zagotavljali tudi te storitve.

Izpeljava projekta je po besedah Milavca v veliki meri odvisna od tega, kako hitro bodo na razpolago potrebna sredstva, med drugim sredstva prihajajočega javnega razpisa za sredstva za izgradnjo enot domov za starejše, na katerega se nameravajo prijaviti. "Če ne bo posebnosti, računamo da bi lahko do realizacije projekta prišlo v dveh do štirih letih," je dejal župan.

STA; M. K.

Zvočni zapisi

Župan Sodražice Blaž Milavec o načrtovani enoti doma za starejše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava