FOTO: Sprehod z mislijo na Krakarja

9.5.2022 | 14:00

Pot so začeli pred farno cerkvijo sv. Štefana v Semiču.

Vodička Alenka Snoj je pri Krakarjevi rojstni hiši brala Krakarjeve pesmi in prozo, z odlomki iz pesnikove književne zapuščine je postregla tudi še drugje na poti.

Udeleženci sprehoda na Semiški gori (Vse foto: M. L.)

Semič - Kulturni center Semič in Turistično društvo Semič sta včeraj pripravila urbani sprehod Jane`s walk po trškem jedru Semiča in njegovi okolici z naslovom Krakarjev rodni kraj.

Na tokratnem tovrstnem sprehodu so se spomnili slovenskega pesnika, prevajalca, urednika, literarnega zgodovinarja, esejista semiškega rojaka Lojzeta Krakarja.

Udeleženci so se zbrali v središču Semiča pred cerkvijo sv. Štefana, kjer je lokalna turistična vodička Alenka Snoj kratko predstavila Lojzeta Krakarja. Krakar je bil zelo navezan na Belo krajino, je povedala Snojeva, ki je prebrala njegovo pesem o Beli krajini.

Sprehajalci so se med potjo čez vinograde Semiške gore z odličnim razgledom na Semič ustavili na več krajih, ki v različno izstopajo, tako npr., pri nekaterih stavbah v Roški ulici, pred Krakarjevo rojstno hišo v Semiški gori in v učnem vrtu dr. Derganca v Semiču.

Sprehod, na katerem je bil najmlajši udeleženec še v otroškem vozičku, so v Semiču blizu izhodišča končali s sladoledom v znani slaščičarni.

Kot na tokratnem raziskovalnem potepu po Semiču povedala direktorica Kulturnega centra Semič Irena Plut, bodo v Učnem vrtu dr. Derganca organizirali 18. junija dogodek Gremo na sem'ški plac, ki ga bodo posebej namenili rastlini ognjič. V sklopu dogajanja bodo pripravili tudi muzejsko noč, kjer bodo govorili zlasti o gradu Krupa.

M. L.

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava