obvestila

Predstava: Dr. Prešeren, KCJT Novo mesto

24.5.2022 | 20:00

Novo mesto - Avtor: Neda R. Bric

Režiser: Neda R. Bric

Izvajalci: Vesna Slapar, Darja Reichman, Vesna Pernarčič, Peter Musevski / Aleš Valič k. g., Blaž Setnikar, Miha Rodman, Aljoša Ternovšek, Nataša Keser k. g. / Lara Fortuna k. g.

Producent: Prešernovo gledališče Kranj

Fotografija: Nada Žgank

Predstava traja 1 uro in 45 minut ter nima odmora.

PREDSTAVA, KI PRINAŠA OSVEŽEN POGLED NA FRANCETA PREŠERNA.

Uprizoritev Dr. Prešeren v avtorstvu in režiji Nede R. Bric je večplastno dokumentarno dramsko besedilo, ki se dogaja na težko določljivi meji med resničnim in navideznim. Dramsko pripoved sestavlja pet delov, vodijo pa jo ženske iz Prešernovega življenja. V hkratnosti časov, krajev in dogodkov, predstavljenih iz več zornih kotov, se gradi pripoved pesnikovega življenja, ki se poskuša izmuzniti iz polja naših predsodkov.

Že v uvodni sceni se na odru pojavijo tako rekoč vsi liki, s katerimi se bomo srečevali v predstavi: oba Prešerna, mlajši in starejši, njegova prijatelja Andrej Smole in Matija Čop ter ženske iz njegovega življenja – ob Juliji Primic še njegova mati Mina, sestri Katra in Lenka, mati njegovih otrok Ana Jelovšek ter njuna hči Ernestina Jelovšek. Prav slednja nam ob svoji sicer idealizirani podobi očeta največkrat govori o nekem drugačnem Prešernu. Njihova stališča se dopolnjujejo, si nasprotujejo in oblikujejo celoto pesnika in družbe. Uprizoritev prinaša osvežen pogled na Franceta Prešerna, ki se oddaljuje od ustaljenega pogleda nanj.

Neda R. Bric, igralka, režiserka in ustvarjalka lastnih projektov, je znana kot pretanjena upodobljevalka življenjskih zgodb znanih Slovencev (Eda – zgodba bratov Rusjan, Nora Gregor – skriti kontinent spomina, Kdor sam do večera potuje skoz svet (Simon Gregorčič)).

‹ nazaj