dolenjska

26. FINALE SLOVENSKIH SALAMIAD / FOTO: Jožica Fabjan z najboljšo salamo v državi

29.5.2022 | 10:30 | Besedilo in foto: L. Markelj

Državna prvakinja v izdelavi salam je Jožica Fabjan iz Dolenjega Gradišča pri Šentjerneju.

Državna prvakinja v izdelavi salam je Jožica Fabjan iz Dolenjega Gradišča pri Šentjerneju.

Najboljše tri, na levi Mirjan Kulovec ter na desni novomeški župan Gregor Macedoni.

Najboljše tri, na levi Mirjan Kulovec ter na desni novomeški župan Gregor Macedoni.

Za dobro voljo je poskrbela Folklorna skupina Kres iz Novega mesta.

Za dobro voljo je poskrbela Folklorna skupina Kres iz Novega mesta.

Novo mesto - Letošnji 26. finale slovenskih salamiad 2022 bo ostal mnogim v posebnem spominu. Ne le zato, ker je po dveh letih zaradi koronavirusa razglasitev le potekala tako, kot se spodobi – z javno prireditvijo, tokrat v okviru Festivala cviček - ampak predvsem zato, ker se je prvič zgodilo, da so prva tri mesta zasedle ženske. In prav vse prihajajo iz Šentjernejske doline!

Zmagala je Jožica Fabjan iz Dolenjega Gradišča pri Šentjerneju (ocena 51,7), druga je bila Jerneja Vide Verbič iz Brezja pri Šentjerneju (51,5) in tretja Irena Ponikvar iz Dolenjega Gradišča pri Šentjerneju (51). Vse tri so prejele velike zlata priznanja ter lesene salamoreznice. Prva in tretje uvrščena prihajata iz salamarske sekcije TD Zvon iz Gradišča, kjer se vrsto let trudijo z izdelavo dobrih salam in vsako leto dosegajo lepe uspehe tudi na državnem nivoju.

Strokovna komisija (Franc Luzar, Drago Košak, Braco Miroševič, Andrej Košak, Dušan Lipej in Dean Kokot) je letos ocenjevala 64 vzorcev salam, seveda najboljših z lokalnih tekmovanj. V okviru Zveze društev salamarjev Slovenije, ki ji predseduje Mirjan Kulovec, in šteje 16 članov, je bilo letos organiziranih 13 lokalnih salamiad, torej lokalnih izborov, na katerih so ocenili skupaj 481 vzorcev domačih salam. Ocenjevalci so upoštevali okus, vonj, zunanji izgled. Po pravilih zveze gre v finale 15 odstotkov vzorcev.

Drago Košak

Drago Košak

Salame za okušanje...

Salame za okušanje...

Kostanjeviška godba je popoldne zaigrala na Novem trgu na študentski cvičkariji.

Kostanjeviška godba je popoldne zaigrala na Novem trgu na študentski cvičkariji.

Kot je na podelitvi dejal član komisije Drago Košak, je bila komisija enotna, da so bili izdelki zelo kvalitetni, o čemer pričajo tudi ocene. Med napakami, ki se še vedno pojavljajo, pa je omenil preveč dimljene salame, prezgodaj zapakirane v vakumske vrečke, prezrele, preveč čvrste, presuhe salame.

Za prvimi tremi salamarkami sledijo: Peter Ivančič iz Mršeče vasi (50,4), Andrej Košmrlj iz Malega Slatnika (50), družina Tomažič iz Novega mesta (49,7), Marjan Mihelčič iz Lubna pri Uršnih Selih (49,5), Dušan Udovč iz Vinjega Vrha (49,5), Janez Peterlin iz Bele Cerkve (49,4) in Karl Udovč iz Velikih Poljan (49,4).

Tudi ostali rezultati dokazujejo, da je dolenjsko-posavski konec res v samem vrhu v pridelavi salam. Na prireditvi so podelili bronasta, srebrna in zlata priznanja ter tri velika zlata priznanja.

Mirjan Kulovec, predsednik Zveze salamarjev Slovenije, je dejal, da je kvaliteta salam na res visokem nivoju, saj so na državnem nivoju res lahko tekmovale le najboljše salame s posameznih salamiad. Na pokušino so jih ponujali na stojnici.

Več o državni salamiadi in o zmagovalki, Šentjernejčanki Jožici Fabjan, pa v tiskani izdaji Dolenjskega lista.

V foto galeriji poleg salamijade še utrip s popoldanskega dogajanja študentske cvičkarije na Novem trgu.

‹ nazaj

Galerija (56)

SALAME 001, SALAME_001
SALAME 002, SALAME_002
SALAME 003, SALAME_003
SALAME 004, SALAME_004
SALAME 005, SALAME_005
SALAME 006, SALAME_006
SALAME 007, SALAME_007
SALAME 008, SALAME_008
SALAME 009, SALAME_009
SALAME 010, SALAME_010
SALAME 011, SALAME_011
SALAME 012, SALAME_012
SALAME 013, SALAME_013
SALAME 014, SALAME_014
SALAME 015, SALAME_015
SALAME 016, SALAME_016
SALAME 017, SALAME_017
SALAME 018, SALAME_018
SALAME 019, SALAME_019
SALAME 020, SALAME_020
SALAME 021, SALAME_021
SALAME 022, SALAME_022
SALAME 023, SALAME_023
SALAME 024, SALAME_024
SALAME 025, SALAME_025
SALAME 026, SALAME_026
SALAME 027, SALAME_027
SALAME 028, SALAME_028
SALAME 029, SALAME_029
SALAME 030, SALAME_030
SALAME 031, SALAME_031
SALAME 032, SALAME_032
SALAME 033, SALAME_033
SALAME 034, SALAME_034
SALAME 035, SALAME_035
SALAME 036, SALAME_036
SALAME 037, SALAME_037
SALAME 038, SALAME_038
SALAME 039, SALAME_039
SALAME 040, SALAME_040
SALAME 041, SALAME_041
SALAME 042, SALAME_042
SALAME 043, SALAME_043
SALAME 044, SALAME_044
SALAME 045, SALAME_045
SALAME 046, SALAME_046
SALAME 047, SALAME_047
SALAME 048, SALAME_048
SALAME 049, SALAME_049
SALAME 050, SALAME_050
SALAME 051, SALAME_051
SALAME 052, SALAME_052
SALAME 053, SALAME_053
SALAME 054, SALAME_054
SALAME 055, SALAME_055
SALAME 056, SALAME_056

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava