Vojan Vojnović: Jugoslavija moja dežela, APT Novo mesto

6.6.2022 | 20:00

Koprodukcija: Gledališče Koper, Gledališče Prijedor, Fundacija Friedrich Ebert Stiftung

Režija: Marko Misirača

Igralci

Vladan: Blaž Popovski

Duša: Mojca Partljič

Nedeljko: Boris Šavija

Emir: Aleksandar Stojković

Brane: Igor Štamulak

Danilo: Željko Erkić

Nadja: Tjaša Hrovat, Sabina Halilović, Lea Cok (vskok)

Mediha: Miljka Brđanin

Cera, Risto: Dean Batoz

Katarina, Kosa: Mirela Predojević

Ustvarjalci:

Režija: Marko Misirača

Avtorja dramatizacije: Ivan Velisavljević, Aleksandar Novaković

Scenografinja: Dragana Purković Macan

Kostumografinja: Jelena Vidović

Avtor glasbe in videa: Petar Bilbija

Oblikovalka odrskega giba: Marija Milenković

Lektorja: Martin Vrtačnik, Nataša Kecman

Asistent režiserja: Ivan Loboda

Predstava traja 2 uri in 10 minut in nima odmora.

δ {O predstavi}

V Vojnovićevem romanu Jugoslavija, moja dežela (2012), ki z naslovom parafrazira nekdanji slovenski turistični slogan, a nas s spomini glavnega junaka romana nenehno vrača v čas nekdanje skupne države, spremljamo potovanje Vladana Borojevića po Balkanu in njegovo iskanje očeta Nedeljka, Srba, oficirja nekdanje Jugoslovanske ljudske armade, danes vojnega zločinca na begu pred oblastmi, ki je malega Vladana in njegovo mamo, Ljubljančanko Dušo, nenapovedano zapustil v začetku devetdesetih in od takrat v otroških očeh obveljal za mrtvega. Tesnobno potovanje, na katerem se mora Vladan soočiti s svojimi življenjskimi travmami, strahovi in ponovno najti svojo identiteto. Spomini iz otroštva se tako prekrivajo s pripovedovalčevo sedanjostjo, soočenje obeh časovnih pasov pa literarne osebe prikazuje v vsej njihovi kompleksnosti.

Roman, ki se je slovenskemu filmskemu in televizijskemu režiserju ter scenaristu, pisatelju in kolumnistu Goranu Vojnoviću porodil iz resnične zgodbe oficirskih otrok, s katerimi se je do svojega enajstega leta vsako poletje družil v Pulju, potem pa so nekega dne preprosto »izginili«, je avtor priredil tudi za oder. Krstno pa so ga v režiji Ivice Buljana konec sezone 2014/15 uprizorili na odru ljubljanske Drame.

Za uprizoritev v koprodukciji Gledališča Koper, Gledališča Prijedor in Fundacije Friedrich Ebert Stiftung sta Vojnovićev roman dramatizirala dramaturg Ivan Velisavljević in Aleksandar Novaković. Režiser uprizoritve je Marko Misirača, ki smo ga v Gledališču Koper spoznali kot režiserja gostujoče predstave Sinovi umirajo prvi na 26. Primorskem poletnem festivalu.