kočevsko-ribniško

Začenjajo se Psoglavski dnevi

24.6.2022 | 11:30 | M. K.

Tržni dan (Foto: arhiv; Občina Sodražica)

Tržni dan (Foto: arhiv; Občina Sodražica)

Sodražica - Po dveh letih premora, ki ga je narekovala epidemija koronavirusa, se v Sodražici danes spet začenjajo Psoglavski dnevi. Zvečer se tako obeta zabava z glasbenimi skupinami, osrednje dogajanje pa bo v nedeljo, ko bo potekal t. i. tržni dan, namenjen predstavitvi različnih obrti, predvsem izdelovanja suhe robe.

Tridnevno prireditev bo po navedbah organizatorjev zaznamovalo veliko zabave, petja, plesa in športa. Danes zvečer bo v Sodražici potekala Psoglavska noč, kjer bodo za zabavo poskrbele skupine Big Foot Mama, Zakon, Band K-Rock in Duble Truble s poslovilnim koncertom.

Sobota bo posvečena športu, kjer se bo veliko dogajalo predvsem na nogometnem igrišču, v večernih urah pa bodo za zabavo na osrednjem trgu poskrbeli Tamburaški orkester Sodražica in člani dramske skupine Mladinskega kluba Sodražica.

V nedeljo se obeta prikaz starih obrti z bogatim kulturno-zabavnim programom domačih in gostujočih skupin, otroškimi delavnicami, razstavami ter kulinaričnimi dobrotami. Dopoldanski del programa bodo popestrili Kranjci, v popoldanskem delu pa bo sledila zabava z Ansamblom Roka Žlindre.

Pred epidemijo je po besedah župana Blaža Milavca prireditev vsako leto obiskalo od tri do pet tisoč obiskovalcev, kakšno leto tudi več. Vsaj toliko jih pričakujejo tudi letos, posebej glede na to, da prireditve dve leti ni bilo.

Psoglavske dneve so v Sodražici začeli prirejati leta 2005, predvsem v želji obuditi tedenske sejme, ki so jih v Sodražici prirejali od konca srednjega veka do druge svetovne vojne, delno tudi še pozneje.

Osrednji poudarek prireditve je na rokodelstvu, izdelovanju suhe robe in njeni prodaji. Se pa na prireditvi predstavijo tudi drugi rokodelci in obrtniki.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava