gospodarstvo

Skupina Krka z najvišjimi polletnimi prihodki v zgodovini; delničarjem rekordne dividende

7.7.2022 | 14:35 | M. K.

Predsednik uprave in generalni direktor Jože Colarič je polletno poslovanje Krke predstavil na današnji skupščini delničarjev na Otočcu. (Foto: arhiv DL)

Predsednik uprave in generalni direktor Jože Colarič je polletno poslovanje Krke predstavil na današnji skupščini delničarjev na Otočcu. (Foto: arhiv DL)

Otočec - Skupina Krka je v letošnjem prvem polletju po prvih ocenah ustvarila 857,4 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je šest odstotkov več kot pred letom in največ doslej. Čisti dobiček je porasel za 33 odstotkov na 236,2 milijona evrov, je danes na skupščini delničarjev na Otočcu povedal predsednik uprave in generalni direktor Jože Colarič. (podrobno o poslovanju v priponki spodaj pod tekstom)

Dobiček iz poslovanja skupine Krka je bil s 139,2 milijona evrov za 31 odstotkov nižji kot pred letom dni, kar v Krki pojasnjujejo z izrazito krepitvijo tečaja rublja, zaradi česar so se povečale vrednosti zalog surovin, materiala, polizdelkov in izdelkov, ki so jih oblikovali v svojih družbah v Rusiji. "Zaloge so kurantne, potrebne in se bodo v naslednjih mesecih spremenile v končne izdelke in posledično v prodajo," so zapisali v sporočilu za javnost.

Na domačem trgu je skupina Krka v prvem polletju prodala za 49,4 milijona evrov izdelkov in storitev, kar je 18 odstotkov več kot pred letom dni. Pri tem je bila prodaja izdelkov višja za šest odstotkov, zdraviliško-turističnih storitev pa za 46 odstotkov. Preostalih 804 milijonov evrov prihodkov je skupina ustvarila na trgih zunaj Slovenije.

S 33,7-odstotnim deležem v celotni prodaji je bila po prodaji največja regija vzhodna Evropa, v kateri je skupina prodala za 287,7 milijona evrov izdelkov oz. štiri odstotke več kot v enakem lanskem obdobju. V Rusiji, njenem največjem posamičnem trgu, se je prodaja v tem obdobju povečala za tri odstotke na 172,7 milijona evrov.

V srednji Evropi se je prodaja povečala za štiri odstotke na 196,1 milijona evrov, v zahodni Evropi za šest odstotkov na 168,5 milijona evrov, v jugovzhodni Evropi prav tako za šest odstotkov na 119,3 milijona evrov, na čezmorskih trgih pa za 18 odstotkov na 32,5 milijona evrov.

Zdravila na recept predstavljajo 83,1 odstotka prodaje skupine Krka in teh je v prvem polletju prodala za 709,2 milijona evrov, kar je tri odstotke več kot v enakem lanskem obdobju. Z izdelki brez recepta, katerih prodaja se je povečala za 31 odstotkov, je Krka ustvarila 77,6 milijona evrov prihodkov, veterinarskih izdelkov je ob petodstotni rasti prodala za 47,2 milijona evrov, prodaja zdraviliško-turističnih storitev pa se je povečala za 46 odstotkov na 19,4 milijona evrov.

V celem letu 2022 naj bi prodaja skupine Krka znašala 1,6 milijarde evrov, čisti dobiček pa okoli 300 milijonov evrov. Naložbe so načrtovane v višini 130 milijonov evrov, predvsem v povečanje in posodobitev proizvodnih zmogljivosti in infrastrukture ter izdatke za raziskave in razvoj. Bodo pa poslovni rezultati v nadaljevanju leta lahko odvisni od novih okoliščin, kot so morebitno ponovno širjenje novega koronavirusa, rast cen surovin, razmere na vzhodu Evrope ter gibanje tečajev za Krko ključnih valut, pravijo v družbi.

Dodano ob 17.00:

Delničarjem Krke rekordne dividende

Delničarji Krke so na današnji skupščini potrdili predlog vodstva družbe, da se od lanskega bilančnega dobička v višini 318,6 milijona evrov za izplačilo dividend nameni 175 milijonov evrov. Dividenda na delnico tako znaša 5,63 evra bruto in je najvišja doslej.

Imetnikom Krkinih delnic, ki bodo 20. julija vpisani v KDD, bodo dividende začeli izplačevati 21. julija. Lani so prejeli dividende v višini pet evro bruto, letos bodo višje za 12,6 odstotka.

Delničarji so na skupščini soglašali, da se od preostanka bilančnega dobička v druge rezerve iz dobička prenese 71,8 milijona evrov, prav toliko sredstev pa se bo preneslo v naslednje leto, so po skupščini sporočili iz Krke.

Podelili so tudi razrešnico upravi in nadzornemu svetu ter v nadzorni svet za novo petletno obdobje imenovali Boruta Jamnika.

Niso pa sprejeli posvetovalnega sklepa o politiki prejemkov organov vodenja in nadzora. Kot so pojasnili v Krki, je politika prejemkov veljavna in skladna z zakonodajo, ni pa popolnoma skladna z zadnjimi priporočili delničarja Slovenskega državnega holdinga (SDH). Priporočila SDH glede politike prejemkov nameravajo preučiti do naslednje redne skupščine družbe.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava