novice

Za danes napovedan vrh vročinskega vala v Sloveniji

23.7.2022 | 10:00 | STA; M. K.

Simbolna slika (Foto: arhiv DL)

Simbolna slika (Foto: arhiv DL)

Vremenoslovci danes pričakujejo vrh tokratnega vročinskega vala v Sloveniji. Temperature se lahko v zahodnem delu države, pa tudi drugod, povzpnejo vse do 39 stopinj Celzija, izključeni pa niso niti julijski temperaturni rekordi. Prve osvežitve bodo na severu Slovenije deležni v noči na nedeljo, vročinski val pa naj bi se končal v torek ali sredo.

Kot je povedal dežurni meteorolog Blaž Šter, bo danes zapihal jugozahodnik, ki bo visoke temperature s Primorske razširil tudi v druge dele Slovenije, predvsem osrednji del, Dolenjsko, Belo krajino in dele Štajerske.

Najvišje temperature bodo dosegle okoli 38 stopinj, morda nekje tudi 39, kar bi predvsem v osrednji Sloveniji znal biti tudi julijski vročinski rekord. Najvišja julijska izmerjena temperatura v Ljubljani je sicer 37,6 stopinje, kar bi danes lahko celo presegli, prav tako rekorde pričakujejo v drugih krajih.

Na skrajnem severovzhodu se bo popoldne že nekoliko čutil vpliv fronte, ki bo prinesla nevihte, a bo do njih v soboto pozno zvečer in v noči na nedeljo prišlo zgolj na severu države.

V nedeljo je zaradi omenjene vremenske motnje pričakovati nekoliko nižje temperature, z izjemo Primorske, kjer se bo vročina še nadaljevala. Večjo osvežitev in najverjetnejši konec vročinskega vala meteorologi napovedujejo za torek in sredo, ohladitev pa bi lahko prinesla tudi nekaj padavin.

Internist Peter Radšel svetuje pitje zadostnih količin vode in izogibanje telesnim aktivnostim v času velike vročine, saj visoke temperature okolja za telo predstavljajo obremenitev.

Po besedah Radšla so zaradi zmanjšane možnosti regulacije telesne temperature med najbolj ogroženimi skupinami starejši, prav tako delavci, ki delajo zunaj, pa tudi otroci.

Značilna in opazna znaka pregretja telesa sta motnja zavesti in hitro, plitko dihanje, posledice pa v najhujših primerih odpovedi srčnožilnega sistema, možganov, jeter ali ledvic.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava