kronika

FOTO: Požar na deponiji v Krškem; verjetno samovžig; dim naj ne bi bil nevaren, a zapirajte okna in vrata; v NEK-u pomirjajo

4.8.2022 | 19:30 | J. K.

FOTO: Požar na deponiji v Krškem; verjetno samovžig; dim naj ne bi bil nevaren, a zapirajte okna in vrata; v NEK-u pomirjajo
Položaj spremljajo tudi iz NEKa ... (Foto: NEK)

Položaj spremljajo tudi iz NEKa ... (Foto: NEK)

Foto: NEK

Foto: NEK

Spodnji Stari Grad - Na zbirnem centru za ravnanje z odpadki podjetja Kostak v Spodnjem Starem Gradu je popoldne zagorelo. Visoko v nebo se dviga črn dim, ki ga je bilo videti že z avtoceste na Smedniku. Kaj gori in ali je dim za prebivalce bližnjih vasi Sp. Starega Grada in Libne lahko nevaren, še nismo uspeli izvedeti. Gasilci so že na delu.

Dodano ob 20.25 uri:

Ogenj pod nadzorom

Vodja operative pri Poklicni gasilski enoti Krško Anton Starc nam je povedal, da imajo požar pod nadzorom, da se ne širi: "Zagorelo je na velikem kupu smeti na površini 80 do 90 m2,  površina sicer ni tako velika, ker pa je kup tako visok, ga bomo morali dobro zaliti, gasimo tudi z avtolestvijo, bagerji pa že odvažajo smeti."

Verjetno samovžig

Direktor podjetja Kostak Miljenko Muha je povedal, da je okrog 18. ure zagorelo na deponiji, kjer so začasno skladiščeni kosovni odpadki. Predvidevajo, da gre za samovžig, gasilci so požar omejili. Ker gre za nenevarne odpadke, po njihovi oceni dim za okoliške prebivalce naj ne bi bil škodljiv, ker deponija ni na vodovarstvenem območju, tudi kakšnega ekološkega onesnaženja podtalnice naj ne bi bilo. Nihče ni poškodovan. 

Z regijskega centra za obveščanje so sicer prebivalce naselij Spodnji Stari Grad, Krško in Leskovec pozvali, da upoštevajo navodila pristojnih služb na terenu in zapirajo vrata ter okna na stanovanjskih objektih.

V NEK-u pomirjajo ...

Situacijo sremljajo tudi v krški jedrski elektrarni, kjer so na twitterju zapisali: ''Ker se na družbenih omrežjih že pojavljajo namigi in strahovi, da je to požar v NEK, poudarjamo, da ni! Spremljamo dogajanje ...''

‹ nazaj

Komentarji (2)

4.8.2022 4   (4)   (0)   Oceninek2 
Gospodje iz Kostaka bi lahko dali tudi kakšno izjavo glede smradu, ki se širi že nekaj tednov iz deponije oz. lokacije zbirnega centra do okoliških vasi (Dolenja Vas, Stari Grad, Spodnj Stari grad, občasno tudi Pesje in Zgornji Obrež - odvisno id vetra). To bi bila zanimiva tema za Dolenjski List.
4.8.2022 4   (4)   (0)   OceniSSP preb. 
Karkoli že gori, sigurno ni tako nedolžno, saj tak črn dim običajno nastane ob gorenju plastike ali gume. Kolikor nam je znano, se tam že nekaj časa odlaga mleti odpad in ne kosovni odpadki. Po vsej verjetnosti pa ni tako skladiščenje primerne glede varnosti okolja. Tudi glede smradu iz deponije, se 100% strinjam z NEK2.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava