šport

Domen Novak od leta 2023 v ekipi Tadeja Pogačarja

11.8.2022 | 11:45 | STA; M. K.

Najboljši trije na letošnji dirki Po Sloveniji. Rafal Majka, Tadej Pogačar in Domen Novak bodo v prihodnjih dveh sezonah moštveni kolegi. (Foto: arhiv DL; R. N.)

Najboljši trije na letošnji dirki Po Sloveniji. Rafal Majka, Tadej Pogačar in Domen Novak bodo v prihodnjih dveh sezonah moštveni kolegi. (Foto: arhiv DL; R. N.)

Dolenjec Domen Novak je kariero začel v novomeškem klubu Adria Mobil, od leta 2017 pa je član ekipe iz Bahrajna. (Foto: arhiv; R. N.)

Dolenjec Domen Novak je kariero začel v novomeškem klubu Adria Mobil, od leta 2017 pa je član ekipe iz Bahrajna. (Foto: arhiv; R. N.)

Dubaj - Slovenski kolesar Domen Novak je podpisal pogodbo z UAE Team Emirates, katere člana sta njegova rojaka Tadej Pogačar in Jan Polanc, je na spletni strani objavil klub iz Združenih arabskih emiratov. Novak, sicer do konca leta še član Bahrain-Victoriousa, se bo ekipi emiratov pridružil na začetku prihodnje sezone, podpisal pa je dveletno pogodbo.

Novak je tretja okrepitev UAE Team Emirates, potem ko je ekipa objavila, da bosta v prihodnjih dveh sezonah zanjo kolesarila tudi Belgijec Tim Wellens (Lotto Soudal) in Avstrijec Felix Grossschartner (Bora-Hansgrohe).

Nekdanji slovenski državni prvak (2019), to je tudi njegova edina zmaga v poklicnem kolesarstvu, je letos odlično dirkal predvsem na tritedenski italijanski pentlji in domači dirki po Sloveniji. Na slednji je končal kot tretji v skupnem seštevku za zmagovalcem ter rojakom Pogačarjem in Poljakom Rafalom Majko, ki bo v prihodnjih dveh sezonah prav tako njegov moštveni kolega pri UAE.

Sedemindvajsetletnik je navdušil tudi v italijanskih gorah, v predzadnji, kraljevski etapi Gira pa je zasedel drugo mesto. Pred tem je odlično opravljal vlogo pomočnika na koncu tretjeuvrščenemu Špancu Mikelu Landi. V naslednjih letih se njegova vloga ne bo bistveno spremenila, le da bo odslej skrbel za dvakratnega zmagovalca Toura Pogačarja.

"Uresničile so se mi sanje, da se pridružim ekipi emiratov in kolesarim ob boku takega šampiona, kot je Tadej Pogačar. Počaščen in hvaležen sem, da so mi izkazali zaupanje. Komaj čakam na začetek nove poti," je za spletno stran dejal Novak, ki ga v nedeljo čaka nastop na cestni dirki evropskega prvenstva v Münchnu.

"Novak je kolesar, ki je v poklicni karieri precej napredoval in bo za ekipo koristen predvsem v gorah. Za sabo ima številne sezone v svetovni seriji in verjamemo, da lahko ekipi v naslednjih letih ogromno ponudi," pa je dodal šef ekipe Mauro Gianetti.

Ekipa emiratov je sicer v zadnjih tednih podaljšala pogodbe z Majko, Italijanom Diegom Ulissijem, Američanom Brandonom McNultyjem, Dancem Mikkelom Bjergom (vsi do konca sezone 2024) ter Italijanom Matteom Trentinom, Norvežanom Vegardom Stakejem Laengenom ter portugalskima dvojčkoma Ivom in Ruijem Oliveiro (vsi do konca sezone 2023). Nadarjeni Španec Juan Ayuso pa je zvestobo ekipi obljubil vse do konca leta 2028

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava