gospodarstvo

Po majski tragediji - Tovarne nočejo več v mestu

12.8.2022 | 14:00 | M. Glavonjić

Zunanje gradbišče se počasi zapira, a težave ostajajo. (Foto: M. G.)

Zunanje gradbišče se počasi zapira, a težave ostajajo. (Foto: M. G.)

Kočevje - Peticijo podpisuje vse več občanov – Vzorci iz zemlje in vode (dokončno) neoporečni – Najprimernejša lokacija za nov obrat ob železniški progi na meji med kočevsko in ribniško občino – Problem je večplasten, lahko ga rešijo le skupaj

Vodstvo kemične tovarne Melamin, ki je 12. maja ob eksploziji utrpela veliko gmotno škodo – s sedmimi smrtnimi žrtvami je to najhujša delovna nesreča v Sloveniji –, se skupaj z lokalno skupnostjo in s posebno komisijo ukvarja z iskanjem morebitne nove lokacije za selitev dela proizvodnje. Civilna iniciativa pa v okviru peticije že poldrugi mesec zbira podpise za umaknitev celotnega podjetja z zdajšnje lokacije. Menijo, da sicer nihče ne nasprotuje sanaciji tovarne, vendar jo mora občina pogojevati z natančnimi postopki, vendar za zdaj ni videti, da bi se v naslednjih desetih ali dvajsetih letih tovarna v celoti preselila.

CI: »Preprosto nismo več pripravljeni živeti v mestu, v katerem je 50-tonski sod metanola.«

»Preprosto nismo več pripravljeni živeti v mestu, v katerem je 50-tonski sod metanola, ki ni eksplodiral samo po zaslugi izjemne gasilske intervencije in pripomočkov slovenske vojske,« pravijo v Civilni iniciativi (CI). Kočevski župan dr. Vladimir Prebilič v peticiji sicer ne vidi nič slabega, poudarja pa, da bo, preden morebiti pridejo na cilj (prestavijo proizvodnjo), minilo kar nekaj let.

Med drugim potrebujejo za spremembo namembnosti zemljišča, ki je v lasti države, vsaj eno leto, v nadaljnjih postopkih pa morajo pridobiti pozitivna mnenja 26 soglasodajalcev.

Kaj o selitvi pravijo v Melaminu? Kje iščejo novo lokacijo? Kako je z odstranjevanjem nevarnih snovi po eksploziji in kdaj naj bi v tovarni spet zagnali proizvodnjo? Veliko vprašanj torej, odgovore boste našli v tiskanem Dolenjskem listu z včerajšnjim datumom ...

‹ nazaj

Komentarji (1)

12.8.2022—   (1)   (1)   Ocenipepi 
150 ton metanola, ne pa 50.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava