Kdo se bo še pridružil Jorgiću v glavnem žrebu?

14.8.2022 | 10:00

Šmarječan Peter Hribar (Foto: arhiv; NTZS)

Šmarječan Peter Hribar (Foto: arhiv; NTZS)

München - V slovenskem taboru so bili delno zadovoljni z žrebom kvalifikacijskih skupin na letošnjem evropskem prvenstvu v namiznem tenisu v posamični konkurenci in v dvojicah. Največ možnosti za preboj v glavni žreb med 32 najboljših, kamor je že uvrščen Darko Jorgić, imata Deni Kožul in Katarina Stražar, ki sta v svojih kvalifikacijskih skupinah prva nosilca.

V moški konkurenci je Deni Kožul, trenutno 139. igralec svetovne lestvice ITTF, prvi nosilec skupine 15, na poti do glavnega žreba pa bo največja ovira 23-letni Luksemburžan Luka Mladenović (259.), v skupini pa sta še 21-letni Martin Andersen (Danska, 656.), 24-letni Ivik Nielsen (Grenlandija).

Težjo pot do glavnega žreba bosta imela Peter Hribar in Tilen Cvetko. V skupini 5 bo prvi nosilec 19-letni Poljak Maciej Kubik (103.), Hribar je na svetovni lestvici 293., slabše uvrščeni na svetovni lestvici pa je 21-letni Švicar Loic Stoll (351.). Prvi favoriti skupine 10, v kateri je Cvetko (489.) je 19-letni Belgijec Adrien Rassenfosse (132.), v skupini je še prav tako 19-letni Izraelec Tal Israeli (275.).

Ana Tofant (173.) bo morala na poti do glavnega turnirja v skupini 20 premagati 22-leto Slovakinjo Nikoleto Puchovanovo (228.) in pet let mlajšo Ciprčanko Foteini Meletie, ki je ni na svetovni lestvici. Obe preostali Slovenki sta drugo postavljeni v svojih skupinah. Sara Tokić (370.) bo igrala proti 31-letni Avstrijki Amelie Solja (117.) in svoji vrstnici, Portugalki Matilde Pinto (332.). Največja ovira za aktualno državno prvakinjo, Katarino Stražar (219.) za uvrstitev na glavni turnir bo 30-letna Bolgarka Polina Trifonova, medtem ko enajst let mlajša Latvijka Sabina Musajeva (722.) zanjo ne bi smela biti previsoka ovira.

Tudi v moških dvojicah je Darko Jorgić s Poljakom Tomašem Polanskym že v glavnem žrebu, pot do njega pa si bosta preko kvalifikacij morala izboriti Peter Hribar in Tilen Cvetko, ki bosta v prvem krogu prosta, v drugem bosta igrala proti Bolgaroma Krastovu in Alexandrovu. Polfinalistkama marčevskega turnirja WTT Contender v Dohi, Katarini Stražar in Ani Tofant, prav tako ne bo treba igrati kvalifikacij, zato pa bo Tofantova s Hribarjem v prvem krogu kvalifikacij v mešanih dvojicah prosta, tako kot tudi Stražarjeva in Kožul.

»Kot vedno bi bil lahko žreb boljši, lahko pa tudi slabši. Največjo nevarnost bo za Denija predstavljal Mladenović, ki je lahko zelo nevaren nasprotnik, medtem ko preostala dva ne bi smela predstavljati večjo oviro. Peter je Kubika tudi že premagal, je pa proti njemu tudi že izgubil, vendar zagotovo ni brez možnosti, vendar bo moral tudi proti Stollu prikazati dobro igro. Najtežje delo čaka Tilna, ki pa je ob dobri igri lahko vsaj drugi v skupini, kar bi mu prineslo repasaž,« je o možnostih slovenske trojice v kvalifikacijah za preboj na glavni turnir dejala Andreja Ojsteršek Urh.

»Tako Ana kot Katarina sta v letošnji sezoni že prikazali nekaj dobri partij in upam, da bosta to prenesli tudi v München. Puchanova in Trifonova sta vsekakor premagljivi, medtem ko z Meletievo in Musajevo ne bi smeli imeti večjih težav. Portugalka Pinto je bila v preteklosti na mladinskih turnirjih vedno neugodna za Saro, prva favoritinja te skupine pa je zagotovo Solja, ki pa tudi ni nepremagljiva,« pa je o možnostih ženske izbrane vrste povedala Vesna Ojsteršek, ki je bila z jugoslovansko reprezentanco leta 1984 na evropskem prvenstvu v Moskvi drugo, štiri leta pozneje v Parizu pa tretja.

STA; M. K.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava