kultura

Začenjajo se Dnevi kočevarske kulture

16.9.2022 | 09:10 | STA; M. K.

Društvo Kočevarjev staroselcev ima tudi svojo folklorno skupino. (Foto: arhiv DL)

Društvo Kočevarjev staroselcev ima tudi svojo folklorno skupino. (Foto: arhiv DL)

Začenjajo se Dnevi kočevarske kulture

Kočevje - V kočevski občini danes začenjajo Dneve kočevarske kulture, s katerimi skušajo ohranjati dediščino kočevskih Nemcev, ki so na območju Kočevja in okolice živeli do konca druge svetovne vojne. V treh dneh se bo v Kočevju in okolici zvrstilo več dogodkov, njihov častni pokrovitelj je predsednik Borut Pahor.

Danes dopoldne Zavod Putscherle, ki skrbi za promocijo in ohranjanje kulturne dediščine Kočevske, v Osnovni šili Stara Cerkev pripravlja izobraževalno-ustvarjalno delavnico za otroke o čebelarski dediščini na Kočevskem, nato še predavanje o pripovedni dediščini Kočevske.

V soboto dopoldne bo Pokrajinski muzej Kočevje v vaškem domu in na igrišču v Koblarjih pripravil spoznavanje kočevarske kulture, skupaj z nekaterimi osnovnimi šolami pa še likovno kolonijo Koblarji. Popoldne bosta prav tako v Koblarjih sledilo predavanje o kočevarski dediščini in voden ogled vasi.

V nedeljo popoldne bo v Pokrajinskem muzeju Kočevje slovesna predaja grba z bogatim kulturnim programom.

Kočevski Nemci so bili v Kočevju in okolici prisotni 600 let, od 14. stoletja do izselitve med drugo svetovno vojno med letoma 1941 in 1942. Pred preselitvijo leta 1940 je bilo na Kočevskem približno 12.000 pripadnikov nemške narodnosti. Pred drugo svetovno vojno je bilo na Kočevskem 177 naselij kočevskih Nemcev, zdaj jih 112 ne obstaja več.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava