Boj z naraslimi vodami

17.9.2022 | 18:35

Zjutraj v kampu Podzemelj (Foto: avtokampi.si)

Zjutraj v kampu Podzemelj (Foto: avtokampi.si)

Obilno deževje, ki že od četrtka povzroča težave skoraj po vsej državi, se je nadaljevalo tudi danes. Po več krajih po Sloveniji je padlo več kot 300 litrov dežja na kvadratni meter.

O današnjih posredovanjih gasilcev poroča regijski center za obveščanje:

Občina Črnomelj

V Učakovcih, občina Črnomelj, so gasilci PGD Učakovci-Vukovci, Vinica in Zilje, nadaljevali s črpanjem vode reke Kolpe iz prostorov stanovanjske hiše. Črpanje so končali v popoldanskih urah, ko se je gladina reke Kolpe znižala.

V naselju Prelesje, občina Črnomelj, so gasilci PGD Prelesje, Stari trg, Radenci in Sinji vrh nadaljevali s črpanjem vode reke Kolpe iz poslovnih in stanovanjskih prostorov.

Ob 9.05 je v Kanižarici, občina Črnomelj, voda zalivala stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Črnomelj so s folijo prekrili del strehe starejše stanovanjske hiše in svetovali lastniku sanacijo strehe.

Ob 10.32 je v naselju Dragatuš, občina Črnomelj, voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci PGD Dragatuš so izčrpali 50 kubičnih metrov vode.

Ob 12.03 je v naselju Kvasica, občina Črnomelj, meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci PGD Tanča Gora so izčrpali 30 kubičnih metrov vode iz zalite kleti.

Ob 13.36 je v Dobličah, občina Črnomelj, meteorna voda zalila kletne prostore gasilskega doma. Gasilci PGD Dobliče so iz prostorov izčrpali pet kubičnih metrov vode. Zaradi večjih padavin voda še naprej zaliva prostore, zato bodo gasilci še naprej prečrpavali vodo.

Ob 13.12 je v naselju Breznik, občina Črnomelj, voda iz starega vodnjaka zalivala kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci PGD Dragatuš in Tanča Gora so prečrpali vodo iz vodnjaka in preprečili zalivanje hiše.

Ob 13.57 je na Tanči gori, občina Črnomelj, zaradi razkrite strehe voda zalivala stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Tanča gora so na streho namestili manjkajočo strešno opeko.

Ob 16.24 je v Dobličah, občina Črnomelj, podtalnica zalivala prostore stanovanjske hiše. Gasilci PGD Dobliče so izčrpali vodo.

Ob 17.16 je voda iz reke Dobličice, na Ločki cesti v Črnomlju, ogrožala stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Črnomelj so s postavitvijo protipoplavnih vreč s peskom preprečili vdor vode v hišo.

Ob 17.42 je v Kanižarici, občina Črnomelj, voda zalila prostore kegljišča. Gasilci PGD Črnomelj so vodo izčrpali in pomagali pri sanaciji poplavljenih prostorov.

Ob 17.56 je v naselju Dragatuš, občina Črnomelj, voda ogrožala stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Dragatuš so vodo prečrpali na drugo parcelo in s preusmeritvijo preprečili zalivanje hiše.

Občina Metlika

Ob 6.43 je narasla reka Kolpa v naselju Radoviči, občina Metlika, zalila prostore stanovanjske hiše. Gasilci PGD Rosalnice so na objektu izklopili elektriko. Voda še vedno poplavlja objekt in se ne da ukrepati dokler vodostaj ne upade.

Gasilci PGD Rosalnice so v naselju Radoviči s protipoplavnimi vrečami in folijo zaščitili še starejšo hišo in v naselju Rosalnice štiri gospodarske objekte.

Ob 7.28 so bili gasilci PGD Metlika aktivirani za polnjenje in dostavo protipoplavnih vreč na lokacije kjer je voda ogrožala objekte.

Ob 7.40 je v naselju Primostek, občina Metlika, podtalnica zalivala prostore stanovanjske hiše. Gasilci PGD Primostek so na kraju več ur črpali vodo iz objekta.

Ob 10.27 je na Primostku, občina Metlika, v kampu Big Berry narasla reka Kolpa ogrožala tri mobilne hiške. Gasilci PGD Podzemelj so hiške, ki jih je voda že premaknila, privezali ob drevesa in preprečili še večjo škodo na hiškah.

Ob 12.06 je v Drašičih, občina Metlika, voda zaradi poškodovanega ostrešja zalivala zidanico. Gasilci PGD Drašiči so poškodovano streho prekrili s folijo in preprečili zamakanje.

Občina Straža

17. 9. 2022 ob 10.04 so pri naselju Potok, občina Straža, podrta drevesa in naplavine v reki Krki ogrožala most. Gasilci PGD Vavta vas so s pomočjo čolna in vitla odstranili naplavine in drevesa.

Na več območjih danes z več kot 300 litri padavin

Na več območjih po Sloveniji so danes do 15. ure zabeležili več kot 300 litrov dežja na kvadratni meter. To mejo so med drugim presegli v Osilnici (419,9 litra), Idriji (327,9 litra), na Vrhniki (354,9 litra), na Šebreljskem vrhu (350,4 litra), Iskrbi (310 litrov), Žireh (305,2 litra) in Črnomlju (302,7 litra).

Najmanj dežja je padlo v Prekmurju ter na Goriškem, na Krasu in v Slovenski Istri, kjer je padlo le od 25 do 60 litrov na kvadratni meter, je na Twitterju zapisala Agencija RS za okolje (Arso).

Nekoliko več padavin so zabeležili na skrajnem severu države, in sicer med 50 in 80 litrov na kvadratni meter.

Med 70 in 100 litrov padavin na kvadratni meter pa je padlo na območju Spodnjeposavske in Dolenjske regije ter ponekod na Notranjskem in Kočevskem. Drugod je padlo večinoma med 100 in 200 litrov dežja na kvadratni meter.

Padavine so na severozahodu Slovenije že ponehale, v prihodnjih urah bodo postopno tudi drugod, še sporoča Arso.

M. K.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava