kočevsko-ribniško

Milijonska škoda v Osilnici in Kostelu - bo sprožena pomoč države?

19.9.2022 | 18:00 | STA; M. K.

Foto: arhiv; FB Občina Osilnica

Foto: arhiv; FB Občina Osilnica

Milijonska škoda v Osilnici in Kostelu - bo sprožena pomoč države?

Osilnica/Kostel - Minister za okolje in prostor Uroš Brežan si je popoldne ogledal razmere in škodo, ki jo je povzročila vremenska ujma v občinah Osilnica in Kostel. Ob tem so se z županjo in županom strinjali, da bo škoda, ki jo je povzročila ujma v državi, najverjetneje presegla 3,5 milijona evrov, kar pomeni, da bodo izpolnjeni pogoji za pomoč države po ujmah.

Minister Brežan je po ogledu stanja na terenu in pogovorih z županjo Osilnice Alenko Kovač ter županom Kostela Ivanom Črnkovičem ocenil, da so razmere na terenu resne. Zadovoljen je, da se je država hitro odzvala in da je danes na pomoč priskočila tudi Slovenska vojska.

Napovedal je, da bo ministrstvo občinam pomagalo pri pripravi vse potrebne dokumentacije, da se oceni škodo in na podlagi tega pripravi sanacijski program. V kolikor bo škoda v vseh občinah v Sloveniji, ki jih je prizadela zadnja ujma, presegla 3,5 milijona evrov, se bo sprožil tudi postopek za pomoč države po zakonu o odpravi posledic naravnih nesreč, je povedal.

Taki dogodki sicer po oceni ministra kažejo, da v državi naredimo premalo na urejanju vodotokov. "Gospodarska javna služba urejanja vodotokov je vedno podhranjena. V tem trenutku je na mizi predlog proračunov za leti 2023 in 2024, zato upam, da bo ta dogodek eden tistih, ki bo spodbudil k temu, da bomo začeli zagotavljati sredstva, da do takih dogodkov v prihodnje ne bo prihajalo. Študije namreč kažejo, da en evro, vložen v preventivo, pomeni štiri do šest evrov manj stroškov pri takih dogodkih," je dejal ob ogledu.

Tako Črnkovič kot Kovačeva sta ocenila, da bo škoda v občinah, ki jih je prizadela ujma, presegla mejo za sprožitev pomoči države po ujmah. V Kostelu naj bi natančnejšo oceno škode sicer pripravili v torek, že po dosedanjih ocenah pa bo presegla milijon evrov in pol. Več kot milijon naj bi znašala tudi škoda v Osilnici.

Osilniška županja je ob obisku ministra sicer izrazila zadovoljstvo, da se je država odzvala hitro in na teren poslala pristojne, da si ogledajo razmere in ocenijo škodo. Poudarila je, da ima občina nizek proračun in da vseh stroškov za sanacijo sama ne bo zmogla.

S hitrim odzivom države je zadovoljen tudi Črnkovič. "Bistvo je, da se država odziva. V veliko primerih takšnega odziva ni bilo, zdaj pa se ministrstva odzivajo. Država torej deluje in verjamem, da nam bo pomagala pri sanaciji," je dejal.

Tako v Osilnici kot Kostelu sicer nadaljujejo sanacijo. Vojaki Slovenske vojske danes pomagajo pri odstranjevanju blata in mulja, odstranjujejo podrta drevesa in nanose peska. V teku je sanacija ceste med Osilnico in Kostelom. Cesta je za silo prevozna, a je uradno še vedno zaprta. Zaprta je tudi cesta iz Osilnice preko Strme rebri. Osilnica je tako uradno še vedno dostopna le s hrvaške strani.

Ko bo osnovna sanacija končana, bodo po besedah Kovačeve in Črnkoviča začeli konkretna gradbenima in druga dela, pri čemer si Črnkovič želi, da ne bi zgolj za silo popravili, kar je bilo poškodovanega, "ampak bi stvari konkretno izboljšali, da se v prihodnje takšni dogodki več ne bi ponavljali".

Zvočni zapisi

Minister za okolje in prostor Uroš Brežan o stanju na terenu in pomoči ministrstva

Osilniška županja Alenka Kovač o tem, da občina ne bo mogla sama pokriti sanacije

Župan Kostela Ivan Črnkovič o tem, da bo škoda po zadnji ujmi v državi presegla 3,5 milijona evrov

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava