gospodarstvo

Nuklearka v soboto dosegla 500 dni neprekinjenega delovanja s polno zmogljivostjo

20.9.2022 | 08:10 | STA; M. K.

Jedrska elektrarna Krško (foto: Bobo)

Jedrska elektrarna Krško (foto: Bobo)

Krško - Nuklearna elektrarna Krško (Nek), ki se pripravlja na izvedbo letnega remonta med 1. oktobrom in 2. novembrom, je v soboto dosegla 500 dni neprekinjenega obratovanja na polni zmogljivosti in s tem skoraj leto in pol zanesljive oskrbe gospodinjstev in gospodarstva z domačo električno energijo, so objavili na spletni strani Neka.

Kot so ocenili v elektrarni, je ta dosežek "rezultat profesionalnosti, strokovnosti in timskega dela vseh sodelavcev in poslovnih partnerjev". Ob tem so spomnili, da so se med 32. gorivnim ciklom soočali s pandemijo covida-19, energetsko krizo ter vročim in sušnim poletjem. "Nek je vse to obdobje deloval na polni moči ter s svojo stabilnostjo in zanesljivostjo potrdil svojo pomembno vlogo za delovanje elektroenergetskega sistema tudi v zaostrenih razmerah," so še izpostavili pri Neku.

Nek, ki proizvede blizu 40 odstotkov vse energije v državi, pokrije okoli petino potreb po elektriki in z enakomernim stalnim delovanjem skrbi predvsem za osnovno pasovno energijo v sistemu, bo med 1. oktobrom in 2. novembrom izvedel svoj redni letni remont.

Kot so minuli teden pojasnili v sistemskem operaterju prenosnega elektroenergetskega omrežja Eles, se bo v tem obdobju povečala odvisnost Slovenije od uvoza električne energije in bo več kot 55-odstotna. Če bi zagnali vseh 11 plinskih blokov in po potrebi kot energent uporabljali kurilno olje, bi lahko uvozno odvisnost spustili na okrog 30 odstotkov, so ocenili v družbi.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava