Praznujejo Abrahama. Nova vinogradniška klet jim je dala nov zagon

21.9.2022 | 13:30

Na slavnostni akademiji, na sliki (od leve proti desni): šentjernejski župnik g. Anton Trpin, dva bivša predsednika društva, Darko Bambič in Jure Krštinc, ter aktualni predsednik Rok Zupančič.

Na slavnostni akademiji, na sliki (od leve proti desni): šentjernejski župnik g. Anton Trpin, dva bivša predsednika društva, Darko Bambič in Jure Krštinc, ter aktualni predsednik Rok Zupančič.

Franc Martinčič

Franc Martinčič

Rok Zupančič (Foto: L. M.)

Rok Zupančič (Foto: L. M.)

Zapel je Šentjernejski oktet.

Zapel je Šentjernejski oktet.

Zbrani pred novo Vinogradniško kletjo.

Zbrani pred novo Vinogradniško kletjo.

Dolenja Brezovica - Med najštevilčnejša in zelo dejavna društva v občini nedvomno sodi Društvo vinogradnikov (DV) Šentjernej. Letos praznuje pol stoletja delovanja in jubilej so nedavno proslavili na slavnostni akademiji v novih društvenih prostorih, v Vinogradniški kleti v Dolenji Brezovici.

Osrednji govornik na akademiji je bil ustanovni član DV Šentjernej Franc Martinčič, v imenu občine je zbrane nagovoril podžupan Andrej Mikec, čestitke je »prinesel« tudi predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Miran Jurak.

Na prireditvi so podelili priznanja za dobro sodelovanje Občini Šentjernej, Župniji Šentjernej, Šentjernejskemu oktetu, Zavodu za kmetijstvo in gozdarstvo Novo mesto, JP EDŠ ter pobratenemu Društvu vinogradnikov in ljubiteljev vin Kapela. Priznanja za dolgoletno požrtvovalno delovanje v društvu so si zaslužili: dva bivša  predsednika, Jure Krštinc in Darko Bambič, ter gospodar vinogradniške kleti Ivan Zore.

Kot pove novi predsednik Društva vinogradnikov Šentjernej Rok Zupančič, ki je to funkcijo prevzel maja, jim nova vinogradniška klet pomeni veliko pridobitev, na katero so izredno ponosni, obenem pa so tudi hvaležni Župniji Šentjernej in župniku g. Antonu Trpinu. Z njim so se namreč dogovorili o najemu, saj gre za prostore v lasti župnije.

Klet obnovili s skupnimi močmi

S skupnimi močmi, ter veliko prostovoljnega dela in denarja so klet vinogradniki obnovili in tako imajo sedaj »svoj prostor pod soncem« za delovanje društva, izobraževanja, razne dogodke, za promocijo in degustacijo vin.

Pri slednjem bodo sodelovali tudi z občino, ki želi več narediti na turističnem področju. V novih prostorih nameravajo v prihodnosti urediti tudi t.i. banko vin – da bi obiskovalci, turisti in drugi lahko na enem mestu okusili in degustirali vsa vina s šentjernejskega območja. Upajo, da jim uspe. Društveni vinski laboratorij ostaja nad slaščičarno Košak v Šentjerneju.

Šentjernejsko društvo vinogradnikov združuje preko dvesto pridelovalcev in ljubiteljev vina, med katerimi so tako manjši kot večji vinogradniki, ki od vinogradništva živijo in skrbijo za večje kleti. Skupaj obdelujejo blizu dvesto hektarov v različnih vinskih goricah.

Dejavni vse leto

Vinogradništvo društvo je zelo dejavno vse leto. Poleg pomladanskega ocenjevanje vin za člane organizirajo tri pohode ter več prireditev, pa predavanj, ekskurzij in izobraževanj, pri izletih pa združijo prijetno s koristnim in si vedno ogledajo kako vinsko klet kje drugje, tudi v tujini, »kajti dobro je spoznati kako drugo prakso in izkušnje. Jeseni tako načrtujemo izlet v Mursko Soboto,« pove predsednik.

Novi predsednik obljublja, da bo društvo še naprej delovalo v dobrobit vseh vinogradnikov in vinarjev, ne pozabi pa tudi na zahvalo vsem, ki jih podpirajo.

Več o uspešnem društvu v jutrišnji novi, tiskani izdaji Dolenjskega lista.

L. Markelj, foto: Emil Turk

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava