kočevsko-ribniško

V središču Kočevja bo v soboto začel veljati nov prometni režim

21.9.2022 | 12:45 | STA; M. K.

Mesto Kočevje (Foto: Občina Kočevje; Jurij Pelc)

Mesto Kočevje (Foto: Občina Kočevje; Jurij Pelc)

Grafičen prikaz nove prometne ureditve

Grafičen prikaz nove prometne ureditve

Kočevje - V središču Kočevja bo v soboto začel veljati nov prometni režim, katerega cilj je zmanjšati promet v mestnem središču in izboljšati kakovost bivanja v njem. Vse ceste bodo enosmerne, na ulicah za cerkvijo sv. Jerneja pa bodo uvedli območje skupnega prometnega prostora, kjer bodo imeli prednost pešci in kolesarji.

Največja sprememba za promet v Kočevju bo na Ljubljanski cesti, v delu skozi ožje mestno središče. Tam bo po novem od semaforiziranega križišča pri nekdanji Nami do Hostla Bearlog mogoče voziti le enosmerno, v smeri od juga proti severu. Promet bo omejen na 30 kilometrov na uro.

Enosmerne bodo tudi ulice oz. ceste za cerkvijo sv. Jerneja, v delu proti reki Rinži. Tam bo po novem veljal tudi skupni prometni prostor, kjer bodo imeli prednost pešci in kolesarji, ki bodo lahko uporabljali tudi cestišče. Hitrost bo omejena na 20 kilometrov na uro.

Povsem za motorni promet pa bo zaprta cesta mimo same cerkve sv. Jerneja, od nove brvi čez Rinžo, ki naj bi jo uradno odprli oktobra, do srednješolskega centra. Na ta način bo vzpostavljena promenada, namenjena zgolj pešcem in kolesarjem.

"Namen take enosmerne omejitve je, da omejimo hitrosti skozi samo mestno jedro, ki so še vedno prevelike, da postopoma umikamo promet iz mestnega središča ter da omogočimo več prostora pešcem in kolesarjem. Prepričani namreč smo, da lahko s kulturnimi in drugimi vsebinami napolnimo življenje v mestnem jedru, za kar pa je predpogoj, da je avtomobilov v njem manj," je razloge za spremembo prometnega režima navedel župan Vladimir Prebilič.

Z novo ureditvijo bodo po njegovih besedah dobili tudi nova parkirna mesta za prebivalce ožjega mestnega središča, ki so se pritoževali nad njihovim pomanjkanjem. Dodatna parkirna mesta bodo zagotovili na parkirišču pri nekdanji Nami, naj njih pa bo veljal sistem dovolilnic.

"Prepričan sem, da bo z novo ureditvijo mesto lepše živelo, da bo bolj polno življenja in da se bomo vsi lahko počasi zopet vračali v mestno jedro," pravi župan.

Na občinski upravi so sicer sprva načrtovali, da bi bil del mestnega jedra, kjer bo začel v soboto veljati nov prometni režim, povsem zaprt za redni motorni promet, a se za zdaj za to niso odločili. "Ko smo namreč naredili analizo prometnih tokov, smo ugotovili, da dokler nimamo vzpostavljene še ene razbremenilne ceste, lahko pride do težave, če bi morali zaradi nesreče ali česa drugega zapreti Tomšičevo cesto. Slednja namreč trenutno služi kot razbremenilna cesta za ožje mestno središče," pravi Prebilič.

Nova ureditev bo po njegovih besedah v veljavi vsaj nekaj časa, "nedvomno govorimo o letu ali dveh", ob tem pa bodo na občini ves čas iskali tudi možnosti za ureditev dodatne razbremenilne ceste. "Ko bo namreč ta urejena, bomo lahko razmišljali tudi o popolni zapori mestnega središča za redni motorni promet," še pravi župan.

Mestno središče Kočevja bo sicer za redni motorni promet povsem zaprto v četrtek in petek, ko bodo obeležili dan brez avtomobila in praznik športa.

‹ nazaj

Zvočni zapisi

Župan Kočevja Vladimir Prebilič o tem, da je nova prometna ureditev kompromis

Vladimir Prebilič o času trajanja nove prometne ureditve

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava