gospodarstvo

Po uspešnih podjetjih Slovenijo pozna tudi tujina

23.9.2022 | 08:10 | M. L.

Ivan Erenda in Rok Capl

Ivan Erenda in Rok Capl

Ambasadorji gospodarstva ob zaključku obiska v TPV Automotive v Brežicah

Ambasadorji gospodarstva ob zaključku obiska v TPV Automotive v Brežicah

Marija Čebular Zajec, Miha Bogataj, Franc Marovt, Boris Šajnović, Milana Karajić in Damijana Štraser (z leve) pred začetkom okrogle mize (Vse foto: M. L.)

Marija Čebular Zajec, Miha Bogataj, Franc Marovt, Boris Šajnović, Milana Karajić in Damijana Štraser (z leve) pred začetkom okrogle mize (Vse foto: M. L.)

Brežice - Javna agencija Spirit Slovenija je včeraj organizirala v Brežicah tretje srečanje ambasadorjev slovenskega gospodarstva, in sicer na sedežu podjetja TPV Automotive v Brežicah in v drugem delu z okroglo mizo na gradu Mokrice.

Javna agencija Spirit Slovenija je, kot je dejal Rok Capl, v. d. direktorja, nosilka komunikacijske kampanje za promocijo slovenskega gospodarstva na tujih trgih I feel Slovenia. Green. Creative. Smart. »Glavni namen tovrstne kampanje je predstavitev znanja in kvalitete slovenskega gospodarstva na tujih trgih. Ravno skozi uspešne zgodbe naših podjetij lahko najbolj uspešno izvajamo tovrstno predstavitev,« je dejal Capl.

Ambasadorjev je enainštirideset, med njimi je TPV Automotive, eden od sedmih letošnjih dobitnikov zlatega nacionalnega priznanja za inovacije, ki ga podeljuje Gospodarska zbornica Slovenije. Prejel ga je za razvoj lahkega tankostenskega nosilca kolesa. Na srečanju so podjetju čestitali za priznanja. O omenjeni inovaciji je govoril direktor TPV Automotive Ivan Erenda, ki je zbranim tudi predstavil družbo. Kot je dejal v izjavi ob srečanju, sta inovacija in zanjo prejeto priznanje, ki je eno izmed devetdesetih prejetih nagrad, družbi TPV Automotive v veliko čast in ponos. »Velika zahvala vsem sodelavcem, ki so sodelovali. Projekt je nastajal od leta 2018, ko nas je kupec BMW nominiral za predrazvojni in nato razvojni in na koncu še za proizvodni del,« je rekel. Kampanja ambasadorji slovenskega gospodarstva – Zeleno. Ustvarjalno. Pametno – je blizu usmeritvi v trajnostno, zeleno, učinkovito, ki si jo je že v preteklosti začrtal TPV.

»Inovacija je nosilec kolesa za BMW, gre za platformo za vsa vozila na prednji pogon. Tu smo izboljšali vozno dinamiko in hkrati bistveno zmanjšali težo izdelka,« je povedal direktor. Izboljšava je tudi okoljsko koristna. Z inovacijo bodo obvarovali okolje pred približno 124.000 tonami izpustov ogljikovega dioksida, izračunano na šest milijonov vozil, so izračunali.

Po ogledu proizvodnje so srečanje ambasadorjev gospodarstva nadaljevali na gradu Mokrice z okroglo mizo, na kateri so govorili o trajnostnem razvoju ter o dosežkih podjetij na tem področju. Kot je v uvodu povedal Rok Capl, bo agencija Spirit Slovenija v naslednjih štirih letih v okviru načrta za okrevanje in odpornost podjetjem namenila več kot 188 milijonov evrov nepovratnega denarja, ki bo usmerjen v zeleni prehod, digitalizacijo in rast produktivnosti.

Na okrogli mizi so sodelovali vodja strateških projektov v podjetju Magneti Ljubljana Milana Karajić, vodja projektne pisarne v podjetju Iskra Boris Šajnović, vodja razvoja v podjetju Kronoterm Franc Marovt, direktor in lastnik podjetja Ekoart hiše Miha Bogataj in predstavnica ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo iz direktorata za internacionalizacijo, podjetništvo in tehnologijo Marija Čebular Zajec. Predstavnica Spirit Slovenija Mateja Jarc je ob koncu govorila o prihodnji dejavnosti agencije za promocijo slovenskega gospodarstva. Okroglo mizo je vodila Damijana Štraser.

Sogovorniki na okrogli mizi so predstavili več inovacij svojih podjetij, ki so povsem primerljive s tujimi. Pri tem so omenili med drugim svoje mednarodno priznane inovativne  rešitve za gospodarno izrabo energije in ponovno uporabo  materialov. Okrogla miza je zato minila v znamenju optimizma. Poudarili so sicer, da so podjetja zaradi porušenih dobavnih verig pogosto v težavah pri pridobivanju vgradnih materialov.

Za uvod v okroglo mizo je zapela Nuša Derenda, ki je enako poskrbela tudi za umetniški zaključek uradnega dela srečanja.

‹ nazaj

Galerija (32)

IMG_3386
IMG_3387
IMG_3389
IMG_3392
IMG_3397
IMG_3403
IMG_3406
IMG_3411
IMG_3417
IMG_3418
IMG_3422
IMG_3436
IMG_3439
IMG_3447
IMG_3455
IMG_3471
IMG_3473
IMG_3476
IMG_3486
IMG_3493
IMG_3500
IMG_3504
IMG_3505
IMG_3507
IMG_3510
IMG_3511
IMG_3513
IMG_3518
IMG_3520
IMG_3522
IMG_3523
IMG_3527

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava