Ministrstvo ovadilo vodstvo bolnišnice; v posavskem domu napake ni bilo

23.9.2022 | 08:35

Bolnika je iz Trubarjevega doma upokojencev v celjsko bolnišnico pripeljala ekipa reševalnega vozila ZD Sevnica. (Foto: P. P.)

Celje/Loka pri Zidanem Mostu - Zaradi suma kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti prijava vodstva celjske bolnišnice

Ministrstvo za zdravje je v povezavi z izrednim dogodkom nedavne zamenjave pacientov v Splošni bolnišnici Celje prejelo prve izsledke izrednega notranjega nadzora v Trubarjevem domu upokojencev Loka pri Zidanem Mostu.

V postopku izrednega notranjega nadzora je bilo ugotovljeno, da je bila reševalcema Zdravstvenega doma Sevnica predana vsa zdravstvena dokumentacija vsakega izmed stanovalcev v ločenih mapah z vsemi identifikacijskimi podatki in zdravstveno izkaznico.

V oči pa bode dejstvo, opozarjajo na ministrstvu, da sta bila ob odhodu v bolnišnico oba stanovalca oblečena v svoja oblačila, na katerih so bile identifikacijske oznake s priimkom in začetnico imena stanovalca.

Ključna okoliščina

Nenavadna okoliščina, ki bi po mnenju ministrstva lahko bila pomembna, če ne celo ključna za razjasnitev izrednega dogodka v SB Celje, pa je, da je bil preživeli pacient ob vrnitvi v dom upokojencev oblečen v svoje hlače, ki so bile označene z njegovim pravim imenom, medtem ko se je vsa spremljajoča dokumentacija nanašala na drugega pacienta, prav tako je na roki imel zapestnico z napačnimi podatki oziroma podatki drugega pacienta.

Nenavadno in nedosledno

Zaradi nenavadnih okoliščin in očitnih nedoslednosti, ki so se dogajale ob sprejemu in tekom zdravljenja v celjski bolnišnici, bo Ministrstvo za zdravje, kot sporoča, zaradi objektivne odgovornosti in suma kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti zoper vodstvo celjske bolnišnice podalo ovadbo organom pregona.

Sicer pa na podlagi vseh dejstev, ki so bila proučena ob izvedbi izrednega notranjega nadzora v Trubarjevem domu upokojencev Loka pri Zidanem Mostu, postopek nadzora ni pokazal na nobeno napako, nepravilnost ali pomanjkljivost, ki bi jo zagrešilo osebje Trubarjevega doma ob predaji reševalnemu prevozu, pred predajo ali po njej.

Vodstvo celjske bolnišnice je sicer na nedavni novinarski konferenci, kot smo poročali, ugotavljalo, da je do napake pri zamenjavi bolnikov prišlo pri njuni predaji v triažo. Vodstvo bolnišnice je ponudilo odstop, a ga svet zavoda ni sprejel.

O izsledkih vseh ostalih nadzorov in posledični uvedbi ukrepov bo Ministrstvo za zdravje javnost sproti obveščalo, pa je slednje še zapisalo v današnjem sporočilu za  javnost.

Poteka namreč tudi več drugih nadzorov, ministrstvo pa je prejšnji petek sprožilo postopke za uvedbo sistemskega nadzora. Ob tem je Urad RS za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu pozval Zdravniško zbornico Slovenije in Zbornico zdravstvene in babiške nege Slovenije, da za izvedbo strokovnega nadzora s svetovanjem imenujeta svoje člane v komisijo za izvedbo sistemskega nadzora, ki jo bo nato imenoval urad.

Nadzor izvaja tudi zdravstveni inšpektorat, ministrstvo pa je k uvedbi ločenega nadzora pozvalo tudi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, je v sredo pojasnil zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan.

M. K.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava