dolenjska

Vas bo kot nova, vse se dela naenkrat

23.9.2022 | 09:50 | Besedilo in foto: L. Markelj

V Maharovcu v teh dneh brnijo delovni stroji, a vaščani se veselijo pridobitev.

V Maharovcu v teh dneh brnijo delovni stroji, a vaščani se veselijo pridobitev.

V Maharovcu bo urejena celotna infrastruktura.

V Maharovcu bo urejena celotna infrastruktura.

Vas bo kot nova, vse se dela naenkrat
Vas bo kot nova, vse se dela naenkrat
Vas bo kot nova, vse se dela naenkrat

Dolenji Maharovec - Potem, ko so se krajani pred dvema letoma razveselili prenovljenega križišča na regionalni cesti pri gostilni Turk, ki je bila nevarna prometna točka, so težko pričakovali nadaljevanje prenove občinske ceste skozi Dolenji Maharovec. Letos poleti so jo dočakali.

Kot pove Janez Hrovat iz občinske uprave občine Šentjernej, je bila cesta že dolgo v zelo slabem stanju, kar je posledica obremenitev izpred let, iz časa gradnje avtoceste, ko so po njej vozili težki tovornjaki pesek iz peskokopa Cerov log.

»Cesta in pločnik sta bila dejansko uničena in takrat smo od države pričakovali sofinanciranje, pa se to ni zgodilo. Tožbo je občina žal izgubila in zdaj bo vse krila iz občinskega proračuna. Pogodbena vrednost celotne naložbe je 1,1 milijon evrov,« pove.

Začeli so s šmarješke strani

A postorjenega bo zelo veliko, pravzaprav bo vas v celoti obnovljena. Gre za celovito prenovo okrog 1,1 kilometra dolgega cestnega odseka od križišča pri gostilni skozi celotno vas. Kot pove Hrovat, bodo zamenjali zgornji in delno spodnji ustroj ceste, uredili bodo nov pločnik in javno razsvetljavo, ter odvodnjavanje meteornih voda, urejena bo elektro kabelska kanalizacija. Obnovili bodo tudi vodovod, lotili pa se bodo še gradnje več kot 800 metrov dolge fekalne kanalizacije, kar bo sodilo v ureditev bodoče aglomeracije Maharovec, v kateri bo kanalizacija zasnovana z vaško čistilno napravo.

Dela – izbrani izvajalec del je krški Kostak – potekajo v treh fazah in za enkrat dobro. Začeli so s šmarješke smeri do gasilskega doma, kar je v glavnem pri kraju. Po položitvi nosilne plasti asfalta se bodo pričela dela druge faze od gasilskega doma do konca naselja proti Gorenjemu Maharovcu – ta bodo predvidoma zaključena do konca leta - tretja faza pa bo obsegala obnovo ceste z gradnjo odvodnjavanja in javne razsvetljave od konca naselja proti regionalni cesti.

Končano do aprila 2023, morda še prej

Po besedah Hrovata je zaključek po pogodbi predviden konec aprila 2023. »Rok je realen, pričakujemo, da bodo dela morda končana celo prej, odvisno pa je seveda od zime – če bo taka, kot so bile zadnje, bo za gradnjo idealno,« pove sogovornik.

Da gre za pomembno in posebno naložbo, pa poudari šentjernejski župan Jože Simončič. »V bistvu se v celoti sočasno zamenjuje vsa infrastruktura na tem območju, zato sem na to sodelovanje, ki ga je zato potrebno zelo veliko tako z izvajalci kot vaščani in občino, res ponosen. Takšne akcije so seveda racionalne tudi z vidika stroškov, ljudje pa bodo veseli, da se bo enkrat naredilo vse,« pove župan.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava