Izjemen uspeh na SP v oranju - Igor Pate Sloveniji priboril prvo odličje, bronasto

23.9.2022 | 12:45

Igor Pate (Fotografije: Zveza za tehnično kulturo Slovenije)

Igor Pate (Fotografije: Zveza za tehnično kulturo Slovenije)

Slovenska ekipa na SP

Slovenska ekipa na SP

Po dveh letih tekmovalnega premora se je na Irskem končalo 67. svetovno prvenstvo v oranju (67th World Ploughing Contest), ki je bilo za slovensko ekipo zelo uspešno, saj je Dolenjec Igor Pate z obračalnim plugom zasedel skupno tretje mesto.

Po nekajdnevnih treningih se je najboljših 47 oračev iz 25. držav približno 100 kilometrov od glavnega mesta Dublin najprej pomerilo v oranju strnišča, naslednji dan pa še v oranju ledine. Slovenijo sta zastopala Igor Pate v kategoriji obračalni plugi in Belokranjec Anton Filak v kategoriji plugi krajniki.

Prvi dan pri oranju strnišča je Igor Pate z obračalnim plugom zasedel šesto mesto, medtem ko je Anton Filak s plugom krajnikom zasedel 17. mesto. Drugi dan so se najboljši orači pomerili v oranju ledine. Pate je z obračalnim plugom dosegel četrto mesto, kar je v skupni razvrstitvi v kategoriji obračalni plugi pomenilo skupno tretje mesto in prvo medaljo za Slovenijo, odkar se naši orači udeležujejo svetovnega tekmovanja. Anton Filak je s plugom krajnikom na ledini zasedel 13. mesto, v skupni razvrstitvi je bil 15.

V obeh kategorijah sta se zmage veselila orača iz Republike Irske, v kategoriji obračalnih plugov je zmagal John Whelan, v kategoriji plugov krajnikov pa Eamonn Tracey.

Slovensko ekipo je vodil novomeški rojak Igor Hrovatič, ki je na tekmovanju sodeloval tudi kot sodnik.

Zrasel s traktorjem

Igor Pate iz Dolenjega Kamenja naslove državnega prvaka osvaja že od leta 2003. Nastopil je na več svetovnih prvenstvih, v Kanadi je osvojil vse do letošnjega leta najboljšo slovensko uvrstitev, četrto mesto. Tokrat se je torej prekosil z bronom.

Diplomirani ekonomist in inženir strojništva je tako kot številni podeželski fantje s traktorjem praktično zrasel, smo pred leti zapisali v Dolenjskem listu. Še preden je prestopil šolski prag, je že premikal traktor po domači njivi, ko so gnoj trosili še na roke. Za tekmovanje oračev ga navdušil svak Janez Miklič, ki mu je tudi prvi pokazal, kako se zadevi streže.

»Oranje je prvo kmetijsko opravilo, zelo je pomembno in tudi zahtevno. Tekmovalec se mora dobro spoznati tudi na opremo in tehniko ter vse potrebno izpeljati z veliko natančnostjo,« nam je o svoji strasti pripovedoval oče treh otrok.

Prvič je tekmoval leta 1992, ko je štel komaj 14, ko pa so nekaj let kasneje uvedli kategorijo obračalnega pluga, se je začela njegova pot navzgor. Leta 2002 je prvič zmagal na regijskem tekmovanju in se nato hitro zasidral med najboljšimi v državi.

M. K.

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava