dolenjska

Kmalu nova športna dvorana in možnosti za razvoj ekipnih športov

25.9.2022 | 15:00 | Besedilo in foto: L. Markelj

Pridobitve se veseli tudi ravnatelj OŠ Šentjernej Aljoša Šip. Na sliki pred šolsko stavbo, ki jo energetsko prenavljajo, ravno tako podružnično šolo v Orehovici.

Pridobitve se veseli tudi ravnatelj OŠ Šentjernej Aljoša Šip. Na sliki pred šolsko stavbo, ki jo energetsko prenavljajo, ravno tako podružnično šolo v Orehovici.

Šentjernej - V Šentjerneju bo v bližnji prihodnosti na mestu dobra štiri desetletja stare šolske telovadnice zrastla nova, sodobna športna dvorana, ki ne bo služila le osnovni šoli, ampak bo gostila tudi zunanje uporabnike in bo pomembna za razvoj celotnega športa v šentjernejski občini.

Kot so odločili občinski svetniki, ki so imeli na izbiro štiri različice projekta, bo šlo za novogradnjo.

»Pretehtala je odločitev za gradnjo nove športne dvorane. Z obnovo stare ne bi mogli zagotavljati ustreznih pogojev za današnje standarde, višina naložbe bi bila zelo visoka, celo podobna novogradnji, stroški vzdrževanja in obratovanja pa bi bili z leti večji kot v novi. Zato smo se odločili, da je dolgoročno bolje nekaj več denarja vložiti v naložbo in jo potem s prihranki financirati,« pove župan Jože Simončič.

Jože Simončič, župan občine Šentjernej

Jože Simončič, župan občine Šentjernej

Obstoječe telovadnice v šoli – slednjo obiskuje že blizu 800 otrok - ne bodo obnavljali tudi, ker ne zadostuje več današnjim standardom. Ne izpolnjuje zahtev v učnem procesu, niti ne zagotavlja izvedbe športnih tekmovanj.

Nova športna dvorana bo sodobna in zelo funkcionalna in prinesla bo tribune, del bo fiksnih, del pa premičnih. Dvorana je predvidena za največ 720 oseb. V njej se bodo dopolnjevale šolske vsebine (športna vzgoja učencev), tekmovanja v igrah z žogo in delovanje športnih in rekreativnih klubov.

TUDI DRUGI DOGODKI

»Želimo razvoj ekipnih športov -  rokomet je bil npr. včasih v Šentjerneju zelo močan - ter da se v športni dvorani odvijajo tudi športni, kulturni in zabavni dogodki,« pravi župan.

Pritrjuje mu tudi ravnatelj OŠ Šentjernej Aljoša Šip: »Glede na to, da se kraj razvija, potrebuje več kot šolsko dvorano. Zato je modro, da na občini načrtujejo širše. Dvorana pa bo dobila ne le nov prostor za športno vzgojo, ampak tudi za folkloro, ples, umetniško ustvarjanje,« pove.

Po grobih ocenah naj bi nova športna dvorana stala od 2,5 milijona do 3,5 milijona evrov. Za pridobitev gradbenega dovoljenja še pripravljajo potrebno dokumentacijo, bolj točna višina naložbe pa bo znana po izdelavi finančne konstrukcije, pravi župan in doda, da računajo na sredstva Eko sklada, saj bo tudi gradnja prilagojena zahtevam za ta denar, pa tudi na nepovratna sredstva ministrstva za izobraževanje. »Upam, da bo država prednostno delila denar območjem, ki se razvijajo in potrebujejo boljšo in večjo infrastrukturo za izvajanje pouka v osnovni šoli,« pravi Simončič.

KAKO S TELOVADBO

Če bo šlo vse po načrtih in željah, nameravajo z gradnjo, ki bo trajala gotovo kako leto dni, odvisno tudi od zimskih razmer, začeti marca ali aprila.

In kako bodo takrat rešili zagato z izvajanjem športne vzgoje? »Izpad telovadnice se bo sicer poznal, ampak tu bo šlo bolj za organizacijske prilagoditve in otroci tega ne bodo preveč občutili. Morali se bomo prilagoditi. Že vnaprej načrtujemo - ker bomo s telovadnico izgubili nekatere kabinete - da z energetsko sanacijo, ki poteka sedaj, pridobivamo tudi te prostore.  Sicer pa se začetek gradnje načrtuje proti koncu šolskega leta, ko so otroci lahko več zunaj, česar pa smo tako že vajeni: več v naravi in okolici šole. Izpad telovadnice se bo sicer poznal, ampak tu bo šlo bolj za organizacijske prilagoditve in otroci tega ne bodo preveč občutili. Velikih motenj skratka ne pričakujemo,« pove ravnatelj.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava