gospodarstvo

Gen-I v sedemmesečju nad načrti

27.9.2022 | 08:15 | STA; M. K.

Foto: Bobo

Foto: Bobo

Krško - Trgovec z elektriko in plinom Gen-I kljub trenutno izjemno zahtevnim razmeram na trgu energentov posluje nad načrti. V sedmih mesecih je skupina Gen-I, ki je del širše skupine Gen, pridelala 19,6 milijona evrov čistega dobička, kar je več kot polovico nad načrtovanim poslovnim izidom obdobja, so sporočili iz podjetja.

V Gen-I so tako v objavi prek spletnih strani Ljubljanske borze poslovanje ob "izredno zahtevnih razmerah na mednarodnih trgih energentov, rekordnih cenah električne energije in zagotavljanju dobave elektrike po cenah nižjih od reguliranih" ocenili za uspešno.

Zaradi omenjenih dejavnikov pa do konca leta pričakujejo zniževanje trenda dobičkonosnosti in zaključek leta na ravni letošnjih načrtov.

Prihodki od prodaje skupine, katere del je med drugim tudi drugi trgovec z elektriko Elektro energija, so medtem do konca julija letos dosegli 2,22 milijarde evrov, pri čemer v družbi primerjav z načrti in enakim lanskim obdobjem ne navajajo.

Kot pravijo, pa s svojo finančno stabilnostjo, proaktivnim upravljanjem portfelja ter likvidnostnim potencialom uspešno prestajajo likvidnostne obremenitve energetskih borz, a si želijo povečati likvidnostne rezerve.

V ta namen preučujejo možnost povečanja izdaje komercialnih zapisov za 20 milijonov evrov. Gen-I je namreč maja uspešno izvedel prodajo 12-mesečnih komercialnih zapisov v skupni nominalni vrednosti 60 milijonov evrov.

Gen-I bo skupaj z družbo Gen energija, matično družbo skupine Gen, po nedavno sprejetem zakonu deležna tudi državnega poroštva za dostop do likvidnosti za trgovanje z elektriko, emisijskimi kuponi in nakupe plina zunaj EU. Poleg obeh družb iz skupine Gen bosta poroštev deležni še družbi Holding Slovenske elektrarne (HSE) in Geoplin. Zgornja meja poroštev za Geoplin in Gen energijo ter Gen-I je 400 milijonov evrov, za HSE pa 800 milijonov.

Gen-I, kot navedeno, trenutno gospodinjstvom in malim poslovnim odjemalcem zagotavlja ceno, ki je nižja od najvišje dovoljene cene, ki jo je s septembrom določila vlada. Precej večji izziv pa je glede na še vedno zelo zaostrene razmere oskrba večjih gospodarskih odjemalcev s plinom in elektriko.

Portal N1 tako danes poroča, da Gen-I in Elektro energija industrijskim podjetjem trenutno ne dajeta ponudb za zakup elektrike za prihodnje leto. To pomeni, da ta podjetja - tudi če so njihov obstoječi odjemalec - elektrike trenutno pri njiju ne morejo zakupiti. V Gen-I so za portal pojasnili, da so razlog negotove razmere na borzah energentov ter nejasnost glede nastajajočih ukrepov za omejitev cen energentov na ravni EU.

"V luči trenutne nepredvidljive situacije na veleprodajnih trgih, posledično izjemne izpostavljenosti nihajnosti trga in ekstremno povečanih zahtev po denarnih kritjih na mednarodnih energetskih borzah začasno ponudb za dobavo elektrike in zemeljskega plina za leto 2023 industrijskim odjemalcem ne izdajamo," so v Gen-I pojasnili za portal.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava