gospodarstvo

Melamin kljub nesreči v polletju nad načrti

27.9.2022 | 09:30 | STA; M. K.

Foto: arhiv

Foto: arhiv

Kočevje - Družba Melamin je imela v prvem polletju 39,71 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 23 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in pet odstotkov nad načrtom. Čisti dobiček je bil z 2,5 milijona evrov za odstotek nižji. Proizvodnja je po hudi delovni nesreči 12. maja v celoti stala skoraj do konca junija, ko so ponovno zagnali njen manjši del.

Skupina, v kateri je poleg družbe Melamin še družba SmartMelamine, v kateri ima Melamin dvotretjinski lastniški delež, je beležila 39,73 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 24 odstotkov več kot v lanskem polletju in prav tako pet odstotkov nad načrti, so zapisali v poročilu, danes objavljenem na spletni strani Ljubljanske borze.

"Rast prodaje lahko delno pripišemo višjim prodajnim cenam kot posledici višjih stroškov surovin, delno pa večjim prodanim količinam," so pojasnili.

Obdobje je zaznamovala huda delovna nesreča 12. maja, ki je terjala sedem življenj, od tega petih delavcev zunanjega izvajalca in dveh zaposlenih iz družbe Melamin. Do nesreče je prišlo pri pretakanju ene izmed surovin za proizvodnjo sintetičnih smol iz ISO bulk kontejnerja, naloženega na kamionu, v skladiščno cisterno z drugo nekompatibilno surovino. Z dobro vodeno intervencijo so preprečili še večje možne posledice v območju tovarne in izven nje. Analize reke Rinže, zajetij pitne vode in tal so pokazale, da so izmerjene vrednosti koncentracij snovi, ki bi lahko bile posledica nesreče, v vseh primerih bistveno pod predpisanimi in večinoma celo pod mejo detekcije, so med drugim zapisali o nesreči.

Prva ocena škode je znašala okoli 36 milijonov evrov. Kot pravijo, je zavarovalnica primer takoj vzela v obravnavo in pristopila k delnemu pokrivanju stroškov sanacije z nakazilom akontacije na prehodni račun pri banki.

Nesreča je v celoti ustavila proizvodnjo, tudi v družbi SmartMelamine, ki ima proizvodne prostore na isti lokaciji. Konec junija je ponovno začel delovati manjši del proizvodnje, in sicer v programski enoti Obutvena industrija. Julija je začela delovati tudi proizvodnja melafilmov za oplemenitenje iveric in klejiv za papirno industrijo, kontinuirne linije za H2M naj bi začele obratovati, ko bosta vzpostavljena še formalinska cisterna in pralnik odduh, kar naj bi bilo predvideno konec meseca avgusta, nato pa v roku do leta in pol še vsa ostala proizvodnja.

Prve štiri mesece leta je družba sicer poslovala "izjemno dobro", so navedli, agresija Rusije na Ukrajino februarja ni bistveno vplivala na njihovo poslovanje. Že pred leti so fosilna goriva zamenjali z biomaso in uvedli kogeneracijo zelene električne energije ter posledično niso tako odvisni od ruskega plina in premoga.

Vojna v Ukrajini je v majhni meri vplivala na prodajo in dobavo, večji vpliv imajo višje cene surovin in energentov, pravijo in dodajajo, da se je rast cen surovin v pretežni meri upoštevala tudi na prodajni strani.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava