kultura

FOTO: Naš škof, naš ponos – razstava ob prvi obletnici posvečenja

6.10.2022 | 12:30 | Tekst in foto: M. Ž.

  Novomeški škof msgr.dr. Andrej Saje z avtoricama razstave Anico Levstik in Mojco Lužar ter nepogrešljivo vodjo Muzeja Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka Ljudmilo Bajc.

  Novomeški škof msgr.dr. Andrej Saje z avtoricama razstave Anico Levstik in Mojco Lužar ter nepogrešljivo vodjo Muzeja Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka Ljudmilo Bajc.

V spomin na ta dogodek je škof prejel knjigo Anice Levstik Rodbina Barbo in rožni venec iz koruznega ličkanja, ki ga je izdelala Marta Lužar.

V spomin na ta dogodek je škof prejel knjigo Anice Levstik Rodbina Barbo in rožni venec iz koruznega ličkanja, ki ga je izdelala Marta Lužar.

  Zbrani so z zanimanjem pogledali, kaj vse je zapisano na panojih.

  Zbrani so z zanimanjem pogledali, kaj vse je zapisano na panojih.

  Nastopil je Moški pevski zbor Rožmarin.

  Nastopil je Moški pevski zbor Rožmarin.

Mirna Peč - V avli Muzeja Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka so včeraj popoldne odprli razstavo z naslovom Naš škof naš ponos, posvečeno prvi obletnici škofovske posvetitve rojaka msgr.dr. Andreja Sajeta. Na razstavljenih panojih, obogatenih z slikovnim gradivom iz njegovega življenja, prikazujejo otroštvo na domačem Velikem Kalu, mladost, preživljanje prostega časa, čas študija in duhovniško pot, vse do posvetitve v novomeškega škofa v mirnopeški farni cerkvi sv. Kancijana.

Da so Mirnopečani nadvse ponosni svojega rojaka, novomeškega škofa, je bilo čutiti prav iz vseh besed in nagovorov tako župana Andreja Kastelica kot domačega župnika Janeza Rihtaršiča, obeh avtoric razstave Anice Levstik in Mojce Lužar ter vodje muzeja Ljudmile Bajc, ki je z njima sodelovala pri izboru vsebine, predstavljene na panojih.

Kot sta povedali avtorici, sta vire našli tako v tiskanih medijih kot po spletu, v literaturi, veliko zgodb pa so jima zaupali ljudje, ki poznajo Andreja Sajeta od malih nog in nadalje v življenju, med njimi sta posebej izpostavili njegovo družino – sestro Marjetko, brata Draga in njegovo soprogo Barbaro Mihaelo. Med zanimivostmi, ki sta jih našli, je bil tudi podatek, da se je novomeški škof srečal kar s tremi papeži – Janezom Pavlom II, Benediktom XVI in Frančiškom. To se jima je zdelo izjemno in o tem je nekaj spominov škof v nadaljevanju delil z zbranimi tudi v pogovoru z vodjo muzeja.

Na prijetem dogodku je mlada voditeljica Eva Zupančič nanizala nekaj drobcev iz škofovega življenja, ki sta jih avtorici zbrali ob pripravi razstave. Njegova sovaščanka Vida se denimo spominja, kako so jo vsak dan otroci peš mahnili proti šoli. Iz teh časov se Andreja Sajeta spominja kot preudarnega fanta, ki je že takrat znal pomiriti marsikatero mladostniško vragolijo. Bil je kako leto starejši od ostalih in je veljal kot nekakšen vodja na poti. Če je bilo potrebno gaziti po visokem snegu, je šel on prvi, naredil zasilen gaz in ostali so stopali po njegovih stopinjah. Po navadi pa je izbral krajšo pot, da so bili čim prej na cilju. Njegovi osnovnošolski učiteljici Anici pa je vse do danes v spominu ostala podoba prijetnega, rahlo nasmejanega fanta iz druge šolske klopi tik ob steni pri vratih. Bil je marljiv, uspešen učenec, ki nikoli ni izstopal drugače kot le z znanjem.

Razstavo je finančno omogočila Občina Mirna Peč, panoje je oblikoval Bojan Žičkar, na ogled pa bo do 31. januarja prihodnje leto.

‹ nazaj

Galerija (36)

razstava skof01, razstava_skof01
razstava skof02, razstava_skof02
razstava skof03, razstava_skof03
razstava skof05, razstava_skof05
razstava skof07, razstava_skof07
razstava skof14, razstava_skof14
razstava skof15, razstava_skof15
razstava skof16, razstava_skof16
razstava skof17, razstava_skof17
razstava skof18, razstava_skof18
razstava skof19, razstava_skof19
razstava skof20, razstava_skof20
razstava skof21, razstava_skof21
razstava skof22, razstava_skof22
razstava skof23, razstava_skof23
razstava skof24, razstava_skof24
razstava skof25, razstava_skof25
razstava skof27, razstava_skof27
razstava skof28, razstava_skof28
razstava skof29, razstava_skof29
razstava skof30, razstava_skof30
razstava skof31, razstava_skof31
razstava skof33, razstava_skof33
razstava skof36, razstava_skof36
razstava skof39, razstava_skof39
razstava skof41, razstava_skof41
razstava skof44, razstava_skof44
razstava skof46, razstava_skof46
razstava skof47, razstava_skof47
razstava skof48, razstava_skof48
razstava skof49, razstava_skof49
razstava skof50, razstava_skof50
razstava skof51, razstava_skof51
razstava skof53, razstava_skof53
razstava skof54, razstava_skof54
razstava skof56, razstava_skof56

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava