Mladi harmonikarji radi igrajo Avsenika

30.1.2023 | 11:20

Žan Vidmar z Dolža je v svoji kategoriji osvojil zlato priznanje na 16. mednarodnem tekmovanju harmonikarjev za nagrado Avsenik 2023.

Žan Vidmar z Dolža je v svoji kategoriji osvojil zlato priznanje na 16. mednarodnem tekmovanju harmonikarjev za nagrado Avsenik 2023.

Gašper Prijatelj bo zdaj še bolj zagnano igral harmoniko.

Gašper Prijatelj bo zdaj še bolj zagnano igral harmoniko.

Jakob Štigl (Foto: A. Š.)

Jakob Štigl (Foto: A. Š.)

Nik Baškovč (Foto: K. M.)

Nik Baškovč (Foto: K. M.)

Begunje - Janez Lekše, vodja Šole harmonike DiaTon iz Hudenj pri Škocjanu, se vedno veseli uspehov svojih učencev. Tokrat sta to Žan Vidmar in Gašper Prijatelj.

V Begunjah na Gorenjskem sta se nedavno udeležila 16. mednarodnega tekmovanja harmonikarjev za nagrado Avsenik 2023.

Tekmovalo je rekordno število harmonikarjev v različnih starostnih kategorijah . Vsak tekmovalec je zaigral dve Avsenikovi skladbi - eno obvezno in eno po lastni izbiri. Glasbenike je ocenjevala strokovna komisija v sestavi: Slavko Avsenik ml., Igor Podpečan in Lorenz Pichler.

22-letni Žan Vidmar iz Dolža, ki je Lekšetov učenec že 12 let, sicer pa študent, se je tovrstnega tekmovanja udeležil prvič. Zato je bil še toliko bolj vesel odličnega rezultata, zlatega priznanja (97,83 točk). Kmalu 10-leti Gašper Prijatelj iz Malkovca, ki je Lekšetov učenec leto in pol, sicer pa osnovnošolec, pa je dosegel srebrno priznanje (92,33 točk). Obema ta uspeh veliko pomeni, predvsem pa motivacijo za naprej.

Kot pove njun učitelj Janez Lekše, tako Gašper kot Žan preigravata vse pesmi, »tudi moj način učenja je tak, da se učenci učijo, kar želijo. Največ je takih, ki igrajo za svojo dušo, nekaj pa se jih radi udeležuje tudi tekmovanj. Tu so pesmi bolj zahtevne in prav je tako, da znaš zaigrati tako za ljudi kot tudi kaj težjega, bolj virtuoznega,« pove Lekše.

Avsenikovo zlato priznanje tudi za Jakoba Štigla ...

Letošnjega tekmovanja v Begunjah se je ponovno udeležil tudi harmonikar Jakob Štigl z Razborja pod Lisco pod mentorstvom Žana Bregarja.

Tekmovalna komisija mu je podelila zlato priznanje.

... ter Nika Baškovča

Enajstletni Senovčan Nik Baškovč, ki se je mednarodnega tekmovanja harmonikarjev za nagrado Avsenik udeležil prvič, je velik ljubitelj glasbe in igra harmoniko že od šestega leta. Njegov mentor je glasbenik in instrumentalist Toni Sotošek.

Za pripravo na tekmovanje je bilo potrebno dobro sodelovanje z mentorjem in veliko vaje. V Nikovi kategoriji je bila velika konkurenca, zato se je bilo potrebno še posebej potruditi in pokazati svoj talent.

Nik je dosegel 98,17 točke, dobil zlato priznanje in bil v svoji kategoriji najboljši.

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava