dolenjska

Več kot tisoč jih bo v Krki humanih

3.5.2023 | 19:15 | I. V.

Krkin teden humanosti in prostovoljstva in sodelovanje Društva za razvijanje prostovoljnega dela sta predstavili Branka Bukovec in Elvira Medved. (Foto: I. Vidmar)

Krkin teden humanosti in prostovoljstva in sodelovanje Društva za razvijanje prostovoljnega dela sta predstavili Branka Bukovec in Elvira Medved. (Foto: I. Vidmar)

Novo mesto - Več kot tisoč Krkinih sodelavcev v domovini in po svetu se bo vključilo v dejavnosti v sklopu desetega Krkinega tedna humanosti. S tednom humanosti so v Krki začeli že prej in, če ne bi bilo epidemije, bi pred njim stala številka 12. Letos bo potekal prihodnji teden od 8. do 13. maja.

Kaj vse bodo Krkini prostovoljci počeli prihodnji teden, so predstavili na današnji novinarski konferenci v prostorih Društva za razvijanje prostovoljnega dela v družbi ustanoviteljice in predsednice te novomeške humanitarne organizacije, ki letos praznuje tridesetletnico delovanja, Branke Bukovec.

Krka bo letos z Društvom za razvijanje prostovoljnega dela sodelovala na več področjih. Tako bodo Krkini sodelavci skupini varovancev društva razkazali obrat za proizvodnjo trdih oblik zdravil Notol 2, na sedežu društva bodo organizirali tečaj prve pomoči in učencem tretje triade štiri dni pomagali pri učenju matematike, fizike, kemije in drugih predmetov.

Krka tudi sicer podpira delovanje z Društva za razvijanje prostovoljnega dela in sodeluje pri programih pomoči romski skupnosti ter pri programih Otroški svet in Teden kultur. Pomagajo tudi študentom in beguncem, ki so vključeni v dejavnosti društva.

Na novinarski konferenci se je s svojo flavto, ki ji jo je lani kupila Zveza društev  pihalnih orkestrov in godb Dolenjske in Bele krajine, predstavila Ukrajinka Tanja, ki je k nam pred enim leto pribežala z babico, zdaj pa živi v Beli krajini in v Metliki nadaljuje s šolanjem na tamkajšnjem oddelku glasbene šole. (Foto: I. Vidmar)

Na novinarski konferenci se je s svojo flavto, ki ji jo je lani kupila Zveza društev pihalnih orkestrov in godb Dolenjske in Bele krajine, predstavila Ukrajinka Tanja, ki je k nam pred enim leto pribežala z babico, zdaj pa živi v Beli krajini in v Metliki nadaljuje s šolanjem na tamkajšnjem oddelku glasbene šole. (Foto: I. Vidmar)

Branka Bukovec je na novinarski konferenci izpostavila prispevek številnih prostovoljcev, ki delajo v društvu in tako ali drugače sodelujejo z njim. Društvo za razvijanje prostovoljnega dela ima štirideset zaposlenih, poleg tega pa z njim redno sodeluje tudi več kot sto prostovoljcev. Društvo deluje projektno, financira pa se prek razpisov za področje sociale, kulture in dela z mladimi na državni in evropski pa tudi občinski ravni, nekaj denarja pa pridobi tudi s sponzoriranjem in donacijami. Letno sodelavci društva opravijo približno 15.000 ur prostovoljnega dela. V svoje delovanje med drugim vključujejo tudi repatriirance iz Venezuele in ukrajinske begunce, ki so v društvenih prostorih našli svoj drugi dom, društvo pa jim pomaga tako s psihosocialno pomočjo, pri učenju slovenskega jezika, pa tudi pri iskanju dela.

Letošnji Krkin teden humanosti poteka pod geslom Rad sem Krkin prostovoljec. V okviru tedna humanosti bodo v sodelovanju s Karitasom in Rdečim križem zbirali potrebščine, obleko in obutev za otroke ter odrasle, v vseh obratih bodo pripravili krvodajalske akcije, obiskali bodo domove starejših občanov in šole s prilagojenim programom ter varstveno-delovne centre, kjer bodo pripravili različne dejavnosti, pomagali bodo urejati okolico in prostore zavetišč za živali ter zbirali hrano za živali in teden zaključili v soboto s Krkinim dnevom odprtih vrat, ko bodo tovarno v Ločni razkazali 1600 članom Zveze društev diabetikov in novim sodelavcem ter njihovim družinskim članom.

Krkin teden humanosti in prostovoljstva bo potekal v kar 18. državah.

Zvočni zapisi

Vodja Krkine službe za odnose z javnostjo Elvira Medved o Krkinem tednu humanosti in prostovoljstva

‹ nazaj

Komentarji (1)

5.5.2023Oceniekolog 
Pozdravljam celotni občinski svet in upravo Komunale, iz vsega srca jim se zahvaljujem za njihovo delo in strokovnost Malo v informacijo o njihovem delu: Na Grmu v zaščitenem drevoredu ste odprli sprehajališče , igrišče za občane in živali, zanimivo je da povprečno dnevno pride 150 do 200 obiskovalcev s psi, ki urnirajo in iztrebljajo, torej cca 100 litrov pasjega urina in cca 130 kg pasjih iztrebkov na dan , v vašo info 3000 litrov urina mesečno 4500 kg pasji iztrebkov, z vašim odločitvami in strokovnostjo, nato izleti vrtcov in ostalih otrok ki pasje dreke mečejo in tudi jedo ali se valajo po urinirani travi, to malov vašo strokovnost in človečnost in borba za občane in občanke kot tudi otroke. Mislim, da so lahko vsi odgovorni v občinskem svetu , občini in Komunali tudi kazensko odgovorni za to početje,in nevarno početje do ljudi kot genocid naroda, Lahko tudi pohvalim o gospodarjenju z odpadki, kontejnerji se ne praznijo, težki kamioni nad 3,5t norijo ob 6 zjutraj, drobijo kanalizacijske cevi, ker so pretežki in prehitri, primerni pa so mini traktorčki za počitek in spanje med delovnim časom na sončku na revozovem parkingu kot tudi veliki terenci Ford za prevoz zaposlenih, mi občani naj pa plačujemo, morda bi nas sorodniško zaposlili na Komunali in Občini, ko so tako strokovni in delovni, posebno je zanimivo nakup Ruskih vodovodnih cevi morda bi lahko obvestili NATO in varnostne službe, saj je to samo stroka in devnost. Lep pozdrav in upam, da bodo občani to prebrali in ukrepali

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava