gospodarstvo

Sodišče razveljavilo odločbo o prevladi javne koristi pri HE Mokrice

11.5.2023 | 12:20 | STA; M. K.

Vizualizacija HE Mokrice (Vir: HESS)

Vizualizacija HE Mokrice (Vir: HESS)

Upravno sodišče je v tožbi Društva za preučevanje rib Slovenije zaradi vladne odločbe o prevladi javne koristi proizvodnje elektrike nad javno koristjo ohranjanja narave pri izdaji gradbenega dovoljenja za HE Mokrice odločilo v prid pritožnikom, je za časnik Večer razkril pristojni minister Uroš Brežan. Na potezi bo tako spet vlada, je dodal.

"Prejšnja vlada je sprejela prevlado javnega interesa energetike nad varstvom narave za hidroelektrarno (HE) Mokrice, ki je zadnja v verigi spodnjesavskih elektrarn, in ta odločitev se je sedaj preverila na sodišču, ki je odločilo v prid pritožnikov," je v delu pogovora za Večerovo sobotno prilogo, ki ga je časnik objavil že danes, povedal minister za naravne vire in prostor.

"To pomeni, da je žogica glede HE Mokrice spet v rokah vlade, kjer se bomo morali odločiti, ali gremo znova v postopek prevlade. Pred tem pa bo treba odločitev sodišča temeljito analizirati, še posebej zato, ker se je tak postopek na tem primeru v Sloveniji uporabil prvič," je dodal Brežan.

Po prvotnih načrtih že krepko zamuja

HE Mokrice je predvidena kot zadnja v verigi petih spodnjesavskih hidroelektrarn, poleg nje so to še HE Boštanj, Blanca, Krško in Brežice. Gradnja pete hidroelektrarne, ki je pretočnega tipa, bi se morala po prvotnih načrtih končati že leta 2018, a se je dokončanje projekta zamaknilo zaradi zapletov pri umeščanju v prostor.

Vlada pod vodstvom Janeza Janše je po letih odločanja, pritožb na sodiščih ter številnih upravnih postopkih lani določila, da pri projektu javna korist proizvodnje elektrike prevlada nad javno koristjo ohranjanja narave in tako dala zeleno luč za začetek gradnje. Odločbo je Janševa vlada sprejela na dopisni seji tik pred koncem mandata.

Upravno sodišče je julija lani že odločilo, da se za HE Mokrice do končne odločitve v sporu ne more izdati gradbenega dovoljenja. Zdaj je torej sledila tudi končna odločitev.

Medtem ko naravovarstveniki poudarjajo resne škodljive posledice posega v naravno okolje sotočja Krke, Save in Sotle, kjer bo stala HE Mokrice, pa v HESS med drugim izpostavljajo pomen objekta za samooskrbo z elektriko in to, da je elektrarna del nacionalnih energetskih načrtov, obenem pa je potrebna za optimalno delovanje spodnjesavske verige.

‹ nazaj

Komentarji (2)

11.5.2023—   (1) (1)Ocenilegat 
Hidroelektrarna Mokrice, bi morala biti zgrajena po planu že 2018, a kaj, ko Društvo za proučevanje rib (beri prefarbani komunisti) gledajo rdeče zvede iz Save,čisto elektriko bodo pa Butalci drago plačevali danes iz Holobovega generatorja na Tinini postelji iz gabrovega lesa. To je nov zeleni eko sexy vtis.
11.5.2023 1 (1) (0)Ocenitoto 
da mi je vedeti kje so ti idioti sodniški študirali pravo in o čemu oni razmišljajo jeb.š tako državo kje kupica idiotov je.e celo Slovenijo v redu naj ti ribiški idioti vrtijo generatorje za proizvodnjo elektrike na roke pa bomo videli do kdaj bodo zagovarjali te smrdljive ribe

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava