kronika

Sodišče uvedlo kazensko preiskavo zoper Dušana Smodeja

1.6.2023 | 12:20 | STA; M. K.

Dušan Josip Smodej (Foto: I. V., arhiv DL)

Dušan Josip Smodej (Foto: I. V., arhiv DL)

Ljubljana/Novo mesto - Okrožno sodišče v Ljubljani je v ponedeljek uvedlo kazensko preiskavo zoper osumljenca, proti kateremu očitki segajo od spolnega nasilja do hudih telesnih poškodb, na spletni strani poroča Žurnal24. Kot dodaja, naj bi šlo za Dušana Smodeja, znanega iz afere Fotopub.

Dušan Smodej je v odzivu za STA glede kazenske preiskave proti njemu dejal, da do zaključka postopka izjav oziroma komentarjev ne bo dajal.

Kot je pred časom pojasnila višja državna tožilka in vodja tožilstva Katarina Bergant, je bila januarja vložena zahteva za preiskavo zoper osumljenega zaradi dveh kaznivih dejanj spolnega nasilja, kaznivega dejanja omogočanja uživanja ali uporabe prepovedanih drog ali nedovoljenih snovi in kaznivega dejanja hude telesne poškodbe. Zdaj je Bergant za Žurnal24 potrdila, da je sodišče v ponedeljek uvedlo kazensko preiskavo.

Obravnavali naj bi vodjo društva Fotopub Smodeja. Ta se je lani poleti znašel v središču afere, potem ko je več njegovih domnevnih žrtev objavilo pričevanja, ki so ga bremenila spolnih in drugih zlorab.

Policija medtem preiskuje tudi kaznivo dejanje s področja gospodarske kriminalitete. Kot je marca pojasnila tiskovna predstavnica Policijske uprave Ljubljana Aleksandra Golec, zbirajo obvestila in dokaze zaradi suma kaznivega dejanja v povezavi z nenamensko porabo javnih sredstev.

Na ministrstvu za kulturo so danes na vprašanje STA, ali se je na ministrstvu končal temeljitejši pregled razpisov, v katerih je sodeloval Fotopub, in kakšne so bile ugotovitve pregleda, odgovorili, da v zadevi Fotopub niso ugotovili hujših kršitev, je pa ministrstvo za kulturo na prošnjo policije pomagalo pri preiskavi.

Smodej naj bi dolgoval na desetinam upnikov, v zvezi s tem pa predkazenski postopek še poteka.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava