namig za premik

Seviqc 2023: Ensemble Pampinea, KKC/Hudičev turn

22.8.2023 | 19:00

22.8.2023 (torek)

19:00, Kulturno kongresni center Dolenjske Toplice

Festivalski predtakt

Klepet z Marušo Brezavšček, Fiono Kizzie Lee in Vojtěchom Jaklom

20:00, Soteska, Hudičev turn

Ensemble Pampinea (CH): Maruša Brezavšček, SI (srednjeveška kljunasta flavta), Fiona Kizzie Lee, HK (srednjeveška kljunasta flavta, flavta s tamburinom, portativ), Vojtěch Jakl, CZ (srednjeveška viela)

Fortuna, nam prizaneseš? V programu »Fortuna, nam prizaneseš?« se občinstvo potopi v repertoar ars nova in ars subtilior, ki vključuje dela Machauta iz kodeksov Chantilly in Cyprius. Nepredvidljiva narava Fortune se kaže kot kocka v rokah občinstva: kako kocka pade, določi vrstni red treh programskih sklopov in s tem usodo ansambla na odru. Kar pa ni podvrženo naključju, je srednjeveški pogled na svet. Fortuna ni določena, ampak se nenehno spreminja. Program se zaključi z Machautovim »Ma fin est mon commencement« (Moj konec je moj začetek), kar zaobjema krog življenja.

23.8.2023 (sreda)

19:00, Grad Brežice

Festivalski predtakt

Klepet s Josetxujem Obregónom

20:00, Grad Brežice

Josetxu Obregón (ES): violončelo

CelloEvolution: Katera je bila prva skladba, napisana za solo violončelo? Kaj je bilo skomponirano, preden je Bach ustvaril svoje izjemne suite za solo violončelo? Ta vprašanja so gnala violončelista Josetxuja Obregóna, da se je posvetil začetkom solistične literature za svoj inštrument. Te začetke najdemo v mestu Bologna, ki je s svojima sijajnima Capella Musicale in Accademio Filarmonico odločilno prispevalo k razvoju violine in violončela. Obregón predstavlja dva ricercara Domenica Gabriellija iz leta 1688 kot prvi posebni deli za solo violončelo brez spremljave. Nadaljnje postaje na poti od Bologne do Cöthna do vrhunca tega žanra s šestimi Bachovimi suitami so skladbe Vitalija, Gallija, de Ruva, Dall’Abaca, Supriana in Colombija. Obregón predstavlja tudi Bachova dela, vendar na nenavaden način: iz vsake Bachove suite vzame po en plesni stavek in jih nato – kot slogovno primerjavo – umesti med dela iz svoje italijanske antologije.

25.8.2023 (petek)

19:00, Grad Snežnik

Festivalski predtakt

Klepet s Tadejo Pance, Urško Kastelic, Ano Novak, Nadio Magister, Blažko Mraz, Tomažem Šinigojem, Miho Šinigojem in Borisom Šinigojem

20:00, Grad Snežnik

Nova Schola Labacensis (SI): Tadeja Pance (sopran), Urška Kastelic (sopran), Ana Novak (sopran), Nadia Magister (mezzosopran kot gost), Blažka Mraz (kljunasta flavta), Tomaž Šinigoj (violina, viola), Miha Šinigoj (violončelo), Boris Šinigoj (romantična kitara)

Schubertiade An Die Musik. Koncertni program sestoji iz historično zveste obuditve tako imenovane Schubertiade, večera samospevov ter večglasnih pesmi ob spremljavi romantične kitare in instrumentalih skladb Franza Petra Schuberta ter sodobnikov Ivana Eugena Padovca, Václava Tomáša Matějke in Heinricha Augusta Marschnerja iz preloma 18. v 19. stoletje. Poleg štirih izjemno mladih nadarjenih pevk ob spremljavi romantične kitare v sestavu Nova Schola Labacensis tokrat nastopajo še odlični solisti na kljunasti flavti, violini, violi in violončelu.

‹ nazaj