Izpostavljeno
Najbolj brano
Dolenjska
petek, 26. april 2024
09:00 Prireditev ob dnevu Zemlje, Glavni trg Novo mesto
16:00 Odprtje sezone v Flyparku, pri Hotelu Dolenj'c Novo mesto
18:00 Art kino: Ingeborg Bachmann: Potovanje v puščavo, KCJT Novo mesto
19:00 Proslava ob dnevu upora proti okupatorju in odprtje razstave, KKC Dolenjske Toplice
20:00 Slam poezija x ''Tri minute'', Knjigarna in kavarna Goga Novo mesto
VečBela krajina
petek, 26. april 2024
18:00 Rojstnodnevni koncert partizanskega pevskega zbora in slovesnost ob dnevu upora proti okupatorju, KC Semič
19:00 Redni mesečni posvet z mladino, MC Metlika
20:00 Državna proslava ob dnevu upora proti okupatorju, Športna dvorana Osnovne šole Mirana Jarca Črnomelj
20:00 Whip Session, MX Park Stranska vas pri Semiču
sobota, 27. april 2024
08:00 Čistilna akcija, zbor pred GD Gradac
VečPosavje
petek, 26. april 2024
17:00 Osrednja občinska prireditev ob dnevu upora proti okupatorju in odprtje razstave likovnih del 34. otroškega likovnega extempora, OŠ Kostanjevica na Krki
sobota, 27. april 2024
10:00 Borčevska proslava, pri Domu krajanov Sromlje
nedelja, 28. april 2024
10:00 Osrednja občinska slovesnost v počastitev zgodovinskih dogodkov Malkovec 2024, pri Vinskem dvoru Deu Malkovec
ponedeljek, 29. april 2024
07:00 - 13:00 Krvodajalska akcija, ŠD OŠ Leskovec pri Krškem
torek, 30. april 2024
07:00 - 13:00 Krvodajalska akcija, ŠD OŠ Leskovec pri Krškem
Več7.6.2023 | 19:30 | I. Vidmar
Krško - Da so največja cvičkova klet na svetu, se radi pohvalijo v Kleti Krško. Ta naziv prinaša tudi obveznosti in odgovornost. Tudi tega se na koncu Roštoharjeve ulice v Krškem dobro zavedajo in danes ob 11.23 so odprli novo poglavje zgodbe o cvičku. Današnjo novinarsko konferenco so naslovili z Nova doba cvička, na njej pa so glavni enolog Kleti Krško in direktor Kmetijske zadruge Krško Jure Grubar, Domen Gregorič, vodja prenove strategije in identitete cvička, in Grega Repovž,
sommelier in vodja Gostilne Repovž, novosti v svoji cvičkovi zgodbi tudi predstavili v obliki steklenic cvička original in premium.
Njihova zgodba se dobro dopolnjuje z že predstavljenim projektom Tehnološka posodobitev pridelave grozdja in vina za cviček PTP, ki so ga izpeljali strokovnjaki Kmetijsko-gozdarskega zavoda Novo mesto. »Cviček je lahko, pitno in osvežilno vino z nizko vsebnostjo alkohola in sladkorja, kar pomeni tudi nizko kalorično vrednost. Klet Krško je najstarejši proizvajalec cvička in prva klet, ki ga je začela stekleničiti. Združujemo 200 vinogradniških družin, ki za nas pridelujejo grozdje in nas tako oskrbujejo s surovino za izdelavo cvička,« je uvodoma poudaril Jure Grubar in opozoril na tradicijo cvička kot vina, ki je zgradilo regijo Dolenjska.
»Nekdaj obilnejši pridelki se danes reducirajo, zmanjšujejo, kar dodatno prispeva k temu, kakšen je cviček danes. Obdelava vinogradov in dosledna predelava ter nega bistveno pripomorejo k boljši kakovosti. Z vsemi temi prijemi se je spremenil tudi stil, ki ga prilagajamo sodobnemu pivcu in tudi spreminjajoči se naravi, podnebju,« je o tem, zakaj je cviček danes nekoliko drugačen, kot smo ga bili vajeni v preteklosti, povedal Grubar in dodal, da bodo pridelovalci cvička v prihodnje več pozornosti posvetiti tudi pravilniku o cvičku PTP. »Nekoč prenizke stopnje alkohola in ekstraktov ter neharmonične surove kisline so večinoma pozabljene. To je evolucija cvička v zadnjih letih, ki je povsem na mestu. S tem, da je cviček premišljeno tehnološko pridelan, povečujemo tudi krog njegovih pivcev in širjenje trga, kar nam omogoča tako preživetje kot tudi investicije in tehnološko nadgradnjo,« je nadaljeval Grubar in cvičku napovedal svetlo prihodnost.
Domen Gregorič, vodja prenove strategije in identitete cvička, je opozoril na predsodke in stereotipe povezane s cvičkom, ki jih je treba, če mu želimo zagotoviti ugled in primeren položaj tako na trgu kot tudi v kulinariki, preseči. Z besedami osvežilno, sodobno in edinstveno je opredelil izhodiščne lastnosti cvička, ki z njimi lahko uspešno konkurira na trgu. Temu so prilagodili tudi strategijo promocije in celostno podobo. Grega Repovž, sommelier in vodja Gostilne Repovž, pa je potrdil, da cviček sodi v skupino vin, ki jih narekujejo sodobni trendi in da vsekakor sodi v zgodbo, ki jo z izborom pijač in jedi pišejo v sodobni kulinariki.
Prve steklenice cvička original in premium zdaj čakata še kakšna dva tedna, da se vino v njih primerno uleže in pripravljene bodo, da jih pošljejo na trg.
Galerija (10)
Slika 1: Domen Gregorič, vodja prenove strategije in identitete cvička
Slika 2: Glavni enolog Kleti Krško in direktor Kmetijske zadruge Krško Jure Grubar
Slika 3: Grega Repovž, sommelier in vodja Gostilne Repovž
1/10: 20230607_33051
2/10: 20230607_33057
3/10: 20230607_33063
4/10: 20230607_33076
5/10: 20230607_33081
6/10: 20230607_33082
7/10: 20230607_33086
8/10: 20230607_33088
9/10: 20230607_33091
10/10: 20230607_33093
Povezane objave
Ocene komentarjev